Lična arhiva
Tradicija: Slavski običaji prikazani drugim narodima

Zajednica srpskih klubova u Donjoj Austriji obeležila je deset godina godina postojanja manifestacijom koja je nazvana Drugo prelo. Pod motom “Čuvajmo našu tradiciju i običaje, to je naša budućnost” priređen je prezentacija kulture Srbije i Republike Srpske u ovoj austrijskoj pokrajini, ali i pravi festival kulturnih raznolikosti.

Drugo prelo će se, prema rečima Ranke Savić Čergić, predsednice Zajednica srpskih klubova u Donjoj Austriji pamtiti po ljubavi koja je bila prisutna, predivnoj energiji i pre svega po zajedništvu.

– Prelo je naš ponos i želeli smo da pokažemo zajedništvo, kao i da kultura, pesma, ples spajaju narode – kaže Savić Čergić.

Pred nastup: Najmlađi su otvorili program
Zaigrali su i Austrijanci
Gusle ne vole samo Srbi

U bogatom programu ucestvovala su srpska kulturno-umetnička društva iz Donje Austrije: Kolo, Mladost, Dukat, “Jovan Jovanović Zmaj”, Semberija i Majevica, Krajišnik, Zavičaj, As, Kragujevački oktobar i Jedinstvo, kao i nekoliko austrijskih udruženja i klubovi drugih stranaca koji žive u ovoj pokrajini. Program je vodila Ana Branković, referent za kulturu, koja je i doprinela osmišljavanju manifestacije.

Sastavni deo manifestacije bile su radionice ručnih radova koje su priredile članive udruženja žena Duga iz Banjaluke i Beli anđeo iz Dvorova u Republici Srpskoj. Predstavljeni su čuveni zmijanjski vez, heklanje, pletenje, a priređene su modna i revija narodnih nošnji.

Održane su radionice kaligrafije, slikarstva i frizure.

Prelo su otvorili dečji ansambli, a glavni deo programa bio je nastup izvođačkih ansambala i na kraju koncert etno-grupe Trag iz Banjaluke.

Majstorstvo: Pletenje na malenom razboju
Mladi učili krasnopis

Posle zvaničnog programa druženje je nastavljeno uz muziku i igru.

– Oživeli smo običaje i stare zanate, zapevali stare pesme, videli tolikog bogatstva u rukotvorinama i umetnosti. Veliko hvala našim udruženjima koja su nam dala priliku da uživamo i u ukusu etno hrane. Videli smo veličanstvene modne revije koje obogatiše taj festival na najlepši mogući način. I publici i učesnicima su srca bila puna. Svi smo poneli osmeh na licu i nezaboravne utiske – istakla je Savić Čergić.

Ona je istakla da je kulturna raznolikost bogatstvo svake zemlje i njenih građana.

– Tu prednost najbolje možemo uočiti tokom ovakve manifestacije gde je više kultura zastupljeno, a upravo to je i cilj našeg projekta – objasnila je čelnica Zajednica srpskih klubova u Donjoj Austriji.

Gošće iz Dvorova: Članice udruženja žena Beli anđeo
Zajedništvo: Folkloraši na bini

Zahvalnost učesnicima

Ranka Savić Čergić je osim našim i drugim folklornim udruženjima poimenično zahvalila i svima ostalima koji su doprineli uspehu manifestacije.

– Posebno zahvaljujem udruženju žena Beli anđeo, udruženju žena sa invaliditetom Impuls, udruženju Rudar Ugljevik, umetničkoj školi Odigritija; Humanitarnom udruženju žena Duga, Sofiji Vraneš za modnu reviju, slikarima Momiru Vidić i Goranu Ratkoviću, umetniku koji radi duborez ikona Goranu Kuleziću. Jeleni Fodor, Gordani Vučković, Ani Mirković zahvaljujem za radionicu frizura, Marku Jevtiću za reviju srpske nošenje. Veliko hvala umetnicima Francu Varnungu, Moniki Forhofer, Andrei Drohter, radionici Creativ Together
, KUD IKI iz Beča, glumcima Nikoli Preradu i Veselinu Rafailoviću.

Brojne zvanice

Gosti manifestacije bili su Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Austriji i Mladen Filipović, direktor Predstavništva RS i Aleksandar Stanković, predsednik Austrijske asocijacije srpskog folklora. Hajnc Kajn, poslanik u pokrajinskoj skupštini prisustvovao je u ime Johane Mikl Lajtner, predsednice pokrajine Donje Austrije i preneo je njene pozdrave.

Među zvanicma su se našli i sveštenik Brane Bjelić, Markus Vizer, predsednik Radničke komore Donje Austrije, Betina Hajze poslanica u pokrajinskoj skupštini, odbornica Amela Džananović.

Domaćini sa zvanicama i predstavnicima udruženja