Vesti

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej je povodom drugog zaključavanja u Austriji, saopštio da je doneta odluka da se do 6. decembra bogosluženja u hramovima obavljaju iza zatvorenih vrata.

Na osnovu državnih zabrana okupljanja u zatvorenom prostoru bogosluženja će se obavljati u hramovima Srpske pravoslavne crkve širom Austrije iza zatvorenih vrata i biće prenošena putem Jutjub kanala i Fejsbuk profila.

I tokom prvog zaključavanja, proletos, u crkvama su održavane liturgije bez prisustva vernika uz prenos uživo preko društvenih mreža.

“Crkveni život treba u okviru ovih uputstava i nadalje da se odvija, jer hramovi će da ostanu otvoreni za narod preko dana, kao i do sada. Savetujemo vernicima da zajedničke molitve i okupljanja nadoknade ličnom molitvom, što ne predstavlja nekakvo novotarstvo, nego je apsolutno saglasno i sa predanjem crkve i manastirskom praksom”, ukazuje se u saopštenju episkopa.

Do kraja meseca Eparhija otkazuje sve manifestacije, veronauku, predavanja, izložbe, kao i sve što ima veze sa bilo kojim vidom okupljanja.

” U Austriji smo prihvatili uputstva austrijske vlade i Ministarstva zdravlja, u cilju sprovođenja mera prevencije za dalje širenje virusa. Predviđene mere se imaju primeniti i u crkvenom i bogoslužbenom životu. Pozivamo uprave svih parohija eparhije austrijsko-švajcarske (Švajcarska, Italija i Malta) da se pridržavaju naredaba vlasti i da postupe u skladu sa dobijenim lokalnim propisima”, proučeno je u saopštenju.

Arhijerejski namesnici, dodaje episkop, dužni su da upoznaju uprave i starešine hramova sa odlukom koje se svi moraju pridržavati.