Youtube/dellija
VELIKA POBEDA: Spojeni istok i zapad RS

Jakom artiljerijskom pripremom pre 29. godina, 24. juna, započela je jedna od najblistavijih pobeda Vojske Republike Srpske u Otadžbinskom ratu.

U operaciji kodnog naziva Koridor 92, ukupno četiri taktičke borbene grupe, predvođene generalom Momirom Talićem, uspele su da do 6. oktobra u potpunosti oslobode potez kojim je bio blokiran jedini kopneni put između teritorija pod kontrolom VRS na istoku i zapadu zemlje. General Milomir Savčić, predsednik Boračke organizacije Republike Srpske, podseća da je operacija Koridor bila prva velika borbena operacija VRS.

– Reč je o blistavoj, brzoj i efikasnoj vojnoj operaciji, zbog čega svi njeni učesnici, od planera do boraca, zaslužuju naše večno sećanje. U vojnom smislu to je bila prva velika vojna operacija VRS, u kojoj smo pokazali da smo ne samo u operativnom, već i u praktičnom smislu sposobni za izvođenje i najsloženijih vojnih zadataka. Istovremeno, zbog svoje važnosti proboj “Koridora života” je bila jedna od presudnih vojnih operacija VRS – ističe general Savčić.

U operaciji Koridor 92, VRS je zauzela 760 kvadratnih kilometara. U akciji je učestvovalo više od 50.000 boraca, poginulo je 413, a ranjeno 1.509 pripadnika VRS.