youtube/pro patria
Miroslav Škoro

Pevač i kandidat za predsednika Hrvatske Miroslav Škoro poručio je da će ukoliko dođe na vlast “prekopati Jasenovac”, ali i da pripada generaciji ljudi koji su, kako je rekao, “pobedili srpski fašizam”.

Na video-snimku jednog od predizbornih nastupa koji je preneo hrvatski portal Index.hr, Škoro je naveo i da će otići u Jasenovac i tražiti međunarodnu komisiju.

“Ako treba, prekopaćemo sve”, poručio je Škoro, dok su mu okupljeni oduševljeno aplaudirali.

On je ispričao kako su ga ispitivali o ustaškom pozdravu “Za dom spremni” i objasnio da se ne plaši da priča o tome zato što “zna istinu i nije licemer”.

– To je pozdrav pod kojim se moj venčani kum borio za ovu Hrvatsku 1991. godine. To je pozdrav pod kojim se moj pradeda borio – rekao je Škoro okupljenima, a publika je uzvikivala “bravo”.

Sagovornici “Vesti” ističu da je reč o prepoznatljivoj retorici, u kojoj se sve uspešne predizborne kampanje baziraju na antisrpskoj i proustaškoj retorici.

Predsednik “Veritasa” Savo Štrbac otkriva da se Škoro diči svojim kumom zato što je reč o Marku Perkoviću Tompsonu, ali i ironično primećuje da mu je najveći problem supruga, koja je pravoslavka.

– Škoro zato iz petnih žila mora da dokazuje da je veći “domoljub” i veći ustaša. I uspeva mu. Prema poslednjim istraživanjima, ukoliko uđe u drugi krug izbora sa aktuelnom predsednicom, ogromna je šansa da će i pobediti – ističe Štrbac.

Milojko Budimir, sekretar Udruženja Srba izbeglih iz Hrvatske, najoštrije osuđuje predizbornu retoriku, a posebno gaženje žrtava Jasenovca.

– To ruganje žrtvama ustaškog zločina nije od juče. Uostalom, tvrdilo se i da je u Jasenovcu zapravo ubijeno samo oko 2.000 Srba. Problem je što se ta negacija genocida i revidiranje istorije ne smiruju ni sada kada je Hrvatska članica Evropske unije i kada je i bukvalno očišćena od Srba. Mada nas više nema na svojim ognjištima, za Hrvate smo i dalje glavni problem i glavni argument da neko dobije izbore – zaključuje Budimir.

Linta: Mržnja bez presedana

Miodrag Linta, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u okruženju Skupštine Srbije, ocenjuje za “Vesti” da je izjava Škore samo još jedan u mnoštvu dokaza da se današnja Hrvatska “gradi na temeljima i principima genocidne NDH”, zbog čega traži od Ministarstva spoljnih poslova Srbije da uradi sveobuhvatni izveštaj o rehabilitaciji ustaštva i brojnim primerima mržnje i nasilja nad Srbima u Hrvatskoj.

– Taj izveštaj treba da se pošalje na sve međunarodne adrese. Apsolutno je jasno i očigledno da današnja proustaška Hrvatska sve više postaje faktor nestabilnosti i pretnja miru. I Tuđmanova Hrvatska, kao i NDH, nastala je kao rezultat planskog zločina i etničkog čišćenja srpskog naroda iz hrvatskih gradova i sa krajiškog područja – ističe Linta i dodaje da se pominjanjem “prekopavanja Jasenovca” vređa na stotine hiljada žrtava tog koncentracionog logora.

– Hrvatska je jedina država na svetu u kojoj se otvoreno rehabilituje ustaštvo, odnosno hrvatska verzija nacifašizma – zaključuje Linta.