Z. Mirković
Podsetila na prošlost: Vesna Stanković

Austrijsko-srpsko kulturno društvo “Vilhelmina Mina Karadžić” započelo je svoje aktivnosti povodom otvaranja Biblioteke “Mina Karadžić” u Beču, organizovanjem gostovanja pozorišne predstave “Ljubavni vremeplov” u izvođenju glumice Vesne Stanković.

To je bilo nezaboravno veče, zajednička je ocena svih u publici, koji ističu da ih je glumica iz Beograda, oduševila nastupom u prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču. Predstava kabaretskog tipa obilovala je emocijama i veoma suptilnim pričama o ljubavima poznatih Srpkinja i Srba, od kojih su neki živeli u glavnom gradu Austrije. Stankovićeva je predstavila Minu Karadžić, Branka Radičevića, Đuru Jakšića, Živojina Mišića, Vladislava Petkovića Disa, Jelisavetu Načić, Aleksu Šantića, Milutina Milankovića i Desanku Maksimović.

Njen “Ljubavni vremeplov”, u kome i sama uživa, govori, peva, izazvao je kod mnogih suze u očima, ali i lavinu pozitivnih emocija koje su nam, u ovim teškim vremenima, neophodne.

Ova izvanredna glumica vratila je publiku u prošlost i podsetila da je ljubav ta koja oplemenjuje i, kako ona reče, “daje, stvara i raste”.

Predstavu su gledale brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Beča, između ostalih Luka Marković, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču, Mirel Tomas, čelnica Bečkih poeta, Slavica Klajn, predsednica Kulturnog društva Zlatna reč, srpska kruna.

Marković je zahvalio prisutnima na poseti, a glumici Vesni Stanković uručio prelep buket cveća. Prof. Svetlana Matić, predsednica ASKD “Vilhelmina Mina Karadžić” uručila je zahvalnicu Vesni Stanković za doprinos u razvoju pozorišne umetnosti u matici i rasejanju.

Austrijsko-srpsko kulturno društvo “Vilhelmina Mina Karadžić” planira još aktivnosti povodom otvaranja Biblioteke “Mina Karadžić” u Beču. Sledeća je predavanje prof. dr Predraga Markovića 18. septembra u 19 sati, u prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču, u ulic i Gudrunstr. 133b, u 10. bečkom okrugu, na temu “Srbi – narod jedinstven na svetu” po istoimenoj knjizi koju je nedavno objavio. U muzičkom delu programa će nastupiti Katarina Milisavljević, violinistkinja.

Glumica sa domaćinima

Balkan festival

ASKD “Vilhelmina Mina Karadžić” će učestvovati na Balkan festivalu 25. septembra, sa zanimljivim literarnim programom, u organizaciji Desete bečke opštine i Zajednice srpskih klubova u Beču.

Predviđeno je predstavljanje knjige “Srbi u Austriji” na srpskom i nemačkom jeziku.

Izložba o Miloradu Paviću “Od Š do A” biće predstavljena u Beču 14. oktobra u 19 sati, u prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču. Tom prilikom predviđeno je i potpisivanje Protokola o saradnji između Biblioteke grada Beograda i ASKD “Vilhelmina Mina Karadžić”.

Društvo poziva sve zainteresovane da se pridruže inicijativi prikupljanja knjiga za Biblioteku i doniraju dela koja će biti na raspolaganju svima koji vole pisanu reč.