EPA
Džoni Dep

Džoni Dep ne voli Holivud, ali je njegovu atmosferu na dan doneo u Beograd, kroz koji je protutnjao praćen vriscima mlađih obožavateljki. Vratiće nam se opet na Sretenje, 15. februara, da iz ruku predsednika Aleksandra Vučića primi orden za zasluge.

Mnogi veliki glumci doživeli su kod nas počasti, ali malo ko od njih je bio tako iskreno povezan sa Srbijom, kao što to nonšalantnim šarmom pokazuje mladoliki 58-godišnjak Džon Kristofer Dep. U čaroliju srpskog odnosa prema životu i ljudima uputio ga je Emir Kusturica kada su snimali film “Arizona drim”. Dep je ispričao da su ga Kusturičini roditelji upoznali sa srpskom kulturom i brinuli o njemu kada se razboleo. Pažnju je umeo da uzvrati, makar da samo navrati na festival Kustendorf u Drvengradu. I to ne samo kao ljubitelj ćevapa i šljivovice, što je svaki stranac u Srbiji.

– Sviđa mi se vaš duh, osećaj ponosa je ono što ovde cenim i poštujem – objasnio je Dep.

Ko zna, možda baš u Srbiji Depa obuzme mir koji nije mogao da nađe u svojoj Americi. Njegov nesmireni duh zalutao je i u Francusku, gde je nekoliko godina uživao u anonimnosti dok nije pobegao pred ogromnim porezima, ali nije krio da ne voli ni SAD.

– Amerika je kao glupo i agresivno štene koje ima velike zube i može vas ujesti – rekao je Dep.

On tvrdi da nije glumac, već da “laže za život”. A ma koliko da je zarađivao, trošio je ponekad još više, kao veliko dete koje problem prepušta menadžeru, oslanjajući se na njega kao u detinjstvu na oca Džona, inženjera, i majku Beti Sju, koja ga je rodila u Kentakiju, dok je odrastao na Floridi.

Za 12. rođendan majka mu je poklonila gitaru i neko vreme izgledalo je da će mladi Džoni steći protivrečnu karijeru rok muzičara. Sa 18 je napustio školu i s bendom krenuo u Los Anđeles po slavu. Oženio se šminkerkom Lori En Alison, sestrom basiste. Brak je potrajao dve godine, kao i njegova rok karijera, a žene će postati Depov usud, donoseći mu burna razočaranja.

Voleo je glumice Dženifer Grej, glamurozne Šerilin Fen i Vinonu Rajder, top-model Kejt Mos i pop pevačicu Vanesu Paradajz, koja mu je rodila sina i ćerku. Ipak, ostavio je posle afere sa mladom lepoticom Amber Herd, da bi se i od nje razveo, optužujući za brakolomstvo Ilona Maska, vlasnika Tesle i najbogatijeg čoveka sveta.

Ali, Dep nije razmaženi i nasrtljivi holivudski zavodnik. Pevačica Katarina Ostojić ispričala je kako je cele večeri razgovarala s njim.

– Mnogo smo pričali i o mom suprugu koji je njegov fan. Dep je čovek pristojan, duhovit i s dozom šarma nahvalio je lepotu naših devojaka – ispričala je Katarina Ostojić.

Dep je tada snimao film “Minamata” i mnogi Beograđani bili su zbunjeni kada bi ga videli u šetnji gradom ili kao tihog gosta u restoranu. Srpski orden Dep će dobiti upravo zbog promocije naše zemlje i obećao je da će s tim nastaviti. Možda će ga u svetu pamtiti po ulozi kapetana Džeka Speroua u njegovom ne baš najboljem filmu “Pirati s Kariba”, ali srpski narod sačuvaće spomen na Depa kao na iskrenog i nenametljivog prijatelja.