EPA-EFE/FRANCK ROBICHON
Šinzo Abe

Na predizbornom mitingu u gradu Nara u atentatu je poginuo bivši japanski premijer Šinzo Abe (67), prijatelj Srbije koji je mnogo pomogao posle katastrofalnih poplava 2014. godine i čovek koji je voleo fudbal i divio se Draganu Stojkoviću Piksiju, dugogodišnjem igraču i treneru Nagoje.

Abe je za Vidovdan ove godine bio jedini strani političar kog je predsednik Aleksandar Vučić odlikovao, i to ordenom Republike Srbije na lenti. U petak je držao govor na železničkoj stanici u Nari kada se prolomio pucanj. Tetsuja Jamagami (41), nekadašnji marinac japanske mornarice koji je napustio službu 2005. godine, ispalio je metak u leđa Abea koji je uprkos rani na desnoj strani vrata smogao snage da ostane na nogama. Ali je Jamagamo pucao i drugi put i nekadašnji japanski premijer podigao je ruke prema grudima, odakle je pokuljala krv i pao.

Rvanje na ulici

Obezbeđenje je potrčalo prema atentatoru i jedan od agenata zgrabio ga je za ruku iz koje je ispalo oružje. Atentator se istrgao, ali su ga pristigla još dvojica čuvara i jedan se bacio za njim, uhvatio ga za nogu i oborio.

Prema prvim informacijama bivši marinac Jamagami sam je napravio oružje, neku vrstu pištolja s dve cevi velikog prečnika, a ceo mehanizam je bio umotan crnom izolir trakom. Ubica se nije opirao hapšenju i kada je stigla policija na licu mesta je rekao samo da nije bio zadovoljan bivšim premijerom Japana i da je zato nameravao da ga ubije.

Za to vreme najbliži saradnici su pokušali da pomognu Abeu. On je još bio pri svesti kada je unesen u kola Hitne pomoći i reagovao je kada su mu se obratili. Međutim, tokom transporta srce i pluća su stali.

Mlađi brat Šinzo Abea, inače ministar odbrane Japana Nobuo Kisi, rekao je da lekari čine sve da spasu bivšeg premijera.

– Ja se molim da on preživi. Izgubio je mnogo krvi, upravo mu daju transfuziju – rekao je ministar Nobuo Kisi, ali nažalost, smrt Šinzo Abea proglašena je u bolnici pet i po sati nakon atentata.

Paklene mašine u stanu

Lekari su saopštili da Šinzo Abe nije pokazivao znake života kada je primljen i da je kobna bila rana na srcu.

Do tada je iz Tokija u Naru stigla supruga Šinzo Abea, Nakija. Ona je već bila u crnini i s malim koferom kada je ušla u policijsku stanicu.

Japanska policija, među kojima je bila i kontradiverziona ekipa u zaštitnim odelima, u međuvremenu je stigla do stana atentatora i zamolila narod da se drži podalje. Kasnije je saopšteno da su u stanu nađene eksplozivne naprave.

Saučešće Vučića

Lideri sa Zapada, Rusije, Kine i Indije, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uputili su telegram saučešća povodom smrti Šinzo Abea.

“S tugom i nevericom sam primio vest o tragičnoj smrti Šinzo Abea, izuzetnog državnika i čoveka koji je svojim ozbiljnim i odgovornim pristupom izazovima svog vremena ostavio poseban legat na globalnoj političkoj sceni. Abe je dao nemerljiv doprinos razvoju odnosa Srbije i Japana, zbog čega nam je bila čast da ga odlikujemo ordenom Republike Srbije na lenti”, naveo je Vučić.

Propust službi

Aleksej Maslov, direktor Instituta Azije i Afrike Moskovskog državnog univerziteta, kaže da su atentati retkost u političkoj kulturi Japana.

– Mada je u Japanu živa tradicija samurajstva, oružano nasilje je začuđujuće. Od 2014. godine u Japanu je bilo tek nekoliko krivičnih dela s vatrenim oružjem, a u SAD oko 330.000 – kaže Maslov.

On ukazuje da su debate u japanskom parlamentu neprijatne i da se dešavaju i tuče, ali da o oružju ne može biti reči.

– Očigledno da je služba bezbednosti otaljala posao. Mislim da nisu očekivali takvu mogućnost – zaključio je Maslov.

Hvala vam za pomoć

U januaru 2018. Šinzo Abe je bio u Beogradu, i to je bila prva poseta japanskog premijera našoj zemlji posle 31 godine.

Na prijemu kod predsednika Aleksandra Vučića Abe se u zdravici prisetio velike pomoći koju je Srbija pružila njegovoj zemlji posle zemljotresa 2011. godine.

– Nikad to nećemo zaboraviti – naglasio je Abe.

On je naglasio da je srećan što je posetio našu zemlju, budući da su mu zemljaci nahvalili gostoprimstvo Srba.

– Posetio sam Srbiju zbog vašeg dobrog gostoprimstva. Želim srdačno da zahvalim predsedniku Vučiću i svima na dobrodošlici. Srbija je Japancima poznata i kao sportska sila. Kod nas su veoma popularni Novak Đoković, vaši vaterpolisti, košarkaši, a posebno Dragan Stojković Piksi koji je u Japanu ostavio dubok trag. Mi smo s divljenjem gledali fantastičnu igru koju je pokazao čim je stigao kod nas – rekao je Šinzo Abe, koji nije propustio ni priliku da čestita našem narodu i rukovodstvu Srpsku novu godinu.