EPA/NEIL HALL
Džoni Dep

Narušeni imidž Srbije popravljale su proteklih godina i decenija mnoge planetarno popularne ličnosti iz sveta glume i umetnosti, politike, nauke, vojske. Neki od njih postali su i državljani Srbije. Glumac Reif Fajns je dobio srpski pasoš zbog promocije Srbije i njene kulture, kao i Stiven Sigal, čuveni junak akcionih filmova. Srpska državljanka je i bivša supruga košarkaša Marka Jarića, Viktorijin anđeo Adrijana Lima, koja je svojevrsna promoterka Srbije čak i na društvenim mrežama. Ona se fotografisala sa crvenim srcem na kojem piše “Srbija”, čestitajući na Tviteru Božić svim Srbima.

Bilo je i onih koji su imidž Srbije popravljali od davnih dana i kada joj je bilo teško. Već decenijama se govori o jednom od najvećih holivudskih starova, glumcu Robertu de Niru, kao velikom prijatelju Srba. Njega je šezdesetih u okolini Niša kao anonimnog mladića ugostila jedna porodica i zaljubio se u srpski mentalitet. Boravio je blizu Banje Koviljače uz samu Drinu i po ovoj reci svojoj ćerki dao ime.

– Pitaju me zašto volim Srbe? Ko zna, možda imam neke pretke iz Srbije – našalio se poznati glumac koji je navijao za Novaka Đokovića, čak i iz teniserove porodične lože na US openu.

Njegovog slavnog kolegu Džonija Depa drugarstvo sa velikanom srpske režije Emirom Kusturicom učinilo je prijateljem Srba.

– Slavio sam srpsku Novu godinu i navikao da se sa Srbima ljubim tri puta! Posebno mi se sviđa što držite do tradicije i imate mnogo dobrih i ponosnih ljudi. Naravno, šljivovicu obožavam – oduševljen je bio Dep.

Kada je bilo najteže, Srbi ipak nisu bili bez prijatelja. Neki su stali u odbranu srpskog naroda, a ne politike Slobodana Miloševića ili iz stvarnog poštovanja prema Srbiji ili iz principijelnih, pacifističkih razloga. Svako u tmurno vreme ratova na Balkanu, svaka podrška, lep glas, značio je narodu izmučenom hiperinflacijom, siromaštvom, izbeglištvom, ratovima, kriminalom i korupcijom. Da ima tamo neko, negde daleko, ko se saoseća sa njegovim mukama, mnogim Srbima je to značilo.

Baba nije dugme

Nisu javne ličnosti ostale samo na šljivovici i rečima u podršci Srbima. Čuveni glumac Džejms Vuds predvodio je 1999. demonstracije protiv bombardovanja Jugoslavije. Žestoko se protivio tadašnjoj američkoj politici, a zanimljivo je da njegova baka po majci vuče korene iz Srbije.

Sutra – Prijatelji na braniku istine (3): Otadžbina se hvali u tuđini