Lična arhiva
URUČENA DONACIJA: Dr Dragić, Greta, Aleksandar i župnik Ivešić

Organizacija Gradimo mostove iz nemačkog Berzenbrika, na čijem je čelu dr Željko Dragić, ostvaruje izvanrednu saradnju sa pobratimskim gradom Ruma u Sremu.

Osim druženja i upoznavanja istorijskih, kulturnih, verskih i svih drugih vrednosti dve države i naroda, a kroz to i boljeg razumevanja, razvija se i prijateljska solidarnost i pomoć u nevolji.

Ovog meseca je župniku rimokatoličke crkve u Rumi, Josipu Ivešiću, uručena pomoć u vrednosti 130. 000 dinara (1.100 evra) za obnovu krsta koji se nalazi ispred Crkve Uzvišenja Svetog križa, a srušen je letos tokom olujnog nevremena koje je zahvatilo Srbiju. Donaciju su u ime grada pobratima uručili dr Željko Dragić, koji je i organizovao prikupljanje novčanih sredstava, njegova ćerkica Gretom (6) i Aleksandar Martinac (4), sin predsednice ogranka Gradimo mostove u Rumi.

Krst pred crkvom stradao u julskom nevremenu

– Poveo sam i decu kako bi od malih nogu učila o solidarnosti i dobročinstvu – kaže dr Dragić za “Vesti”.

Ova donacija je veoma obradovala župnika Ivešića koji je napisao zahvalnicu u kojoj zahvaljuje svima iz udruženja Gradimo mostove, a posebno Mihaelu Vernekeu, gradonačelniku Berzenbrika i dr Dragiću.

– Krst koji je srušila oluja važan je simbol, a podignut je pre 150 godina – istakao je Ivešić.

Dragić je istakao da se udruženje Gradimo mostove istinski trudi da svim građanima partnerskih gradova, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, ukaže jednaku pažnju. Takav stav je prethodnih godina privukao veliki broj zainteresovanih za saradnju i međusobne posete između dva grada, a naročito mladih.

Paketići

Između Berzenbrika i Rume neguje se i tradicija podele božićno-novogodišnjih paketića u gradskoj kući u Rumi koji stižu iz Berzenbrika, a za mlade iz Srbije pobratimski grad organizuje nekoliko puta godišnje besplatna putovanja i smeštaj kao gest gostoprimstva. I mladi iz Nemačke dolaze u goste vršnjacima u Srem.