S. Kostić
Spretnost i znanje: Dodela priznanja

Nedavno su u Vićenci održane tradicionalne Igre bez granica za decu u organizaciji udruženja Sloga i Srpske dopunske škole “Sveti Sava”, a pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Ovo je četvrti put da se igre organizuju, a učestvovalo je 26 ekipa, od kojih su 12 činila deca mlađeg, a 16 starijeg uzrasta.

Takmičilo se na šest terena u različitim igrama. Svaku ekipu činilo je pet igrača i kapiten koji je pravio strategiju i vodio ekipu do različitih terena. Učestvovali su đaci Srpske dopunske škole iz Vićence, Basana del Grape, Torija, Skija i Alontea, deca članovi srpskih udruženja, a prvi put i ekipe iz Srbije, Republike Srpske i Slovenije. Igre je svečano otvorila Dragica Doderović, nova učiteljica Srpske dopunske škole “Sveti Sava”. Deca su se, osim na terenu, takmičila i u igri znanja koje su realizovale učiteljice Jelena Jovanović i Dragica Doderović. Teme mini-kviza bile su “Velikani dečje srpske književnosti” i igra “Na slovo B”. Svim ekipama koje su učestvovale podeljene su diplome zahvalnice, a najboljima medalje. Prvo mesto iz starije grupe osvojila je ekipa Hajduci, drugo ekipa Starogorci, a treće ekipa Kruna Jugovići. Iz mlađih grupa prvo mesto je pripalo ekipi Kruna leptirići, drugo ekipi Beloglavi supovi, a treće mesto su podelile ekipe Božuri i Srpski tigrovi.

Po završetku igara bez granica učesnici su mogli da uživaju u kulturnom programu u okviru manifestacije Sabor srpske Sloge. Pored domaćina Sloge, pred oko 300 posetilaca svoje umeće na bini pokazali su i gosti – Udruženje za očuvanje tradicije Stara gora iz Rogatice, KUD Brdo iz Kranja i KUD “Žika Lazić” iz Lugavčine, koji su bili i gosti SKSO Kruna iz Skija.

Nadmetali se i veterani

U toku večeri dodeljena su i četiri pehara ekipama veterana koje su istog dana igrale turnir u fudbalu. Pehar za fer-plej je pripao ekipi iz Rogatice, treće mesto je zauzela Kruna, drugo ekipa Dijana, a prvo mesto pripalo je ekipi Edil Vidra. Odigrana je i ženska revijalna utakmica između Šljivovice i Kranjske kobasice. Sloga šljivovica je pobedila 3:0.

Predstave

Deca su imala priliku da pogledaju i dve predstave “Velika zbrka” i “Iscepana bajka”, koje su izveli glumci Kreativnog studija Čarolija iz Novog Sada.