Z. Vicelarević
Doček na najvišem nivou: Šahisti sa konzulom Radovanovićem

Mladi šahisti, članovi ŠK Vidikovac i ŠK Kralj iz Beograda ili kako su nam rekli, reprezentacija ova dva kluba, prošlu nedelju su proveli u Nemačkoj, tačnije u Rotenburgu u uzvratnoj poseti mladim šahistima Jakob Grim škole iz tog grada. Poslednjeg dana boravka u Nemačkoj naši mladi šahisti i nekoliko njihovih domaćina posetili su Generalni konzulat Srbije u Frankfurtu gde su dočekani na najvišem nivou.

Domaćin im je bio Branko Radovanović, generalni konzul, lično. U dvočasovnom druženju Radovanović je predstavio našim mladim šahistima Konzulat i rad ove institucije u Frankfurtu. Pomenuta je i mogućnost saradnje i eventualno učešće mladih šahista na Danima kulture Srbije, koje će ove godine drugi put biti održano u centru Frankfurta.

Prošle godine u septembru su šahisti iz Rotenburga bili četiri dana u poseti kolegama u Beogradu, pa su se tada dogovorili da se početkom februara ponovo sretnu u Nemačkoj. Ekipu mladih beogradskih šahista vodila je Marija Lukić, trener Vidikovca.

– Po našem dolasku u Rotenburg istog dana smo odigrali tromeč u šahovskoj školi sa ekipam tog grada i ekipom sastavljenom od igrača iz okolnih škola. Imali smo i druga nadmetanja u lokalnim školama u ekipnim i pojedinačnim takmičenjima. Pobedili smo tromeč, a u ostalim takmičenjima smo uzeli dosta pehara. U Frankfurtu smo bili na šahovskom turniru gde je učestvovalo oko 800 šahista uzrasta do 16 godina iz svih delova Nemačke gde smo i mi, kao jedina strana ekipa, imali jedan svoj tim i jedan mešoviti sa našim domaćinom. Igralo se na osam tabli i naš tim Vidikovac je osvojio treće mesto na turniru. Naš prvenstveni cilj nije bio da pobeđujemo na takmičenjima, nego druženje i upoznavanje kulture i znamenitosti ovog dela Evrope – kaže nam Marija Lukić:

Što se tiče druženja, ona navodi da su videli mnoge znamenitosti.

– Pored Rotenburga, sa našim domaćinima smo obišli Fuldu, Erenberg i Frankfurt. Oduševljeni smo svime što smo videli, a posebno sa gostoprimstvom. Bili smo smešteni u porodicama, domaćini su fantastični i maksimalno su se trudili da nam sve obezbede i pokažu tako da su deca puna utisaka.

Majstoru ponudio remi

Na saveznom šahovskom turniru u Frankfurtu je naš najbolji igrač, majstorski kandidat Balša Vidak Graovac, igrao na prvoj tabli protiv najjačeg igrača na turniru koji je već šahovski majstor i prvak pokrajine Hesen sa kojim je remizirao. Graovac je već imao partiju u rukama, jer je zastavica protivnika bila sedam sekundi pred padom, ali je srpski igrač pružio ruku i predložio remi, što je mladi Nemac odmah prihvatio.

– Bilo je veliko iskustvo za mene da igram protiv šahovskog majstora, stranca, pa još Nemca i na njegovom terenu, a ja iz Srbije. Ponosan sam na sebe, ali sam još ponosniji na saigrače koji su navijali za mene – kaže nam Graovac.

Pamtimo Beograd

– Mi smo bili u Beogradu prošle godine i veoma nam se dopalo. Imali smo tri divne stvari, igrali smo šah, upoznali Beograd i stvorili smo prijateljstva između srpskih i nemačkih učenika. Ovo treće je najbitnije od svega. Članovi Vidikovca i Kralja su bili vrlo gostoprimljivi i videli smo puno toga u Beogradu. Od Hrama Svetog Save do Kalemegdana i mnogo toga još. Nadam se da smo mogli to gostoprimstvo da im uzvratimo i želimo da se i dalje na ovaj način družimo i učvrstimo prijateljstva koja su nastala – rekao je za „Vesti“ Uve Brem, profesor geografije i fizičkog vaspitanja koji vodi šahovsku sekciju u „Jakob Grim“ školi.

Profesor Uve nam je sva imena mesta u Beogradu koja su posetili rekao na srpskom.