Ž. Marković
Uzvratili gostovanje: KUD "Vuk S. Karadžić" iz Šenenverda

Kulturno-umetničko društvo “Nikola Tesla” iz Lucerna organizovalo je i ove godine svoju tradicionalnu manifestaciju Susret folklora. Bila je ovo 16. folklorijada, a uz domaćine su pred oko 600 posetilaca u sali u Litauu nastupila još četiri udruženja: Sloga iz Vićence u Italiji, “Kikac” iz Bazela, “Vuk Stefanović Karadžić”iz Šenenverda i Božur iz Otvil am Zea.

Na početku je ženska pevačka grupa domaćina otpevala himnu Srbije “Bože pravde”, a pred publiku su zatim izašli mali “Teslići” koji su odigrali Igre iz Banata. Potom su folkloraši svih pet udruženja naizmenično nastupali u dva bloka uz pesmu i predivne koreografije iz svih krajeva Srbije. Na kraju folklornog dela programa predsednik “Tesle” Stojan Vukelić je pozvao predstavnike gostujućih udruženja i dodelio im zahvalnice i prigodne poklone.

– Veoma sam zadovoljan posetom na večerašnjem 16. susretu folklora. Drago mi je da su nam prijatelji iz Vićence uzvratili gostovanje. Oni su nas dočekali otvorenog srca, uz izuzetno gostoprimstvo. Prijateljski su nas i ispratili, nadam se da smo im uzvratili bar deo toga. Istom merom zahvaljujem i drugimudruženjima koja su uveličala ovaj naš susret folklora – izjavio je Vukelić za “Vesti”.

Obrad Savić, predsednik KUD-a Božur podseća da su pre samo nedelju dana oni bili domaćini “Tesli” u Otvil am Zeu.

– Ovo je već treći put kako gostujemo ovde kod naših prijatelja u Lucernu, lepo su nas primili i ugostili, nemam reči. Super je bilo kao i nedavno i zadovoljni smo. Večeras su ovde sva društva odlično odigrala, što je važnije deca su se lepo družila, a i mi roditelji pored njih – kaže Obrad Savić, predsednik Božura iz Otvil am Zea.

Predstavnici KUD-a “Vuk Stefanović Karadžić”su imali samo lepe reči o domaćinu koji je nedavno bio gost na njihovoj Kupusijadi. “Vukovi” sada uzvraćaju gostovanje i kažu lepo su dočekani, dobro su se proveli i družili.

Zoran Marković, potpredsednik KUD-a “Kikac” iz Bazela je pre svega zahvalio domaćinu na pozivu.

– Gostoprimstvo je bilo na nivou i nadamo se da će i oni biti naši gosti u skorije vreme, da i mi njih ugostimo u Bazelu kako treba i priliči. Naši mališani su izveli istu koreografiju kao na nedavnoj Dečjoj smotri Švajcarske i veoma sam zadovoljan njihovim nastupom – kaže Marković.

Posle nastupa svih folklornih ansambala počelo je zajedničko veselje uz orkestar Roberta Stankovića koje je trajalo sve do dva sata posle ponoći, do kada je i dobijena dozvola za ovu manifestaciju.

Istovremeno u tri grada

Darko Gojković, potpredsednik KUD-a Sloga kaže da je to društvo najstarije srpsko udruženje u regiji Vićence i da su članovi istovremeno nastupali u tri grada u tri države.

– Danas smo mi ovde u Lucernu sa dva ansambla, dečjim i srednjim. Prvi ansambl gostuje u Kraljevu u Srbiji, dok su članovi fudbalske sekcije u Beču, ali srećom imamo oko 300 članova u četiri folklorna ansambla tako da smo mogli da se podelimo. Domaćin nas je dočekao vrlo lepo, retko gde smo ovako prihvaćeni i ugošćeni, imam samo reči pohvale. Oni su bili kod nas gosti i trudićemo se da ih ponovo ugostimo i još više učvrstimo ovo naše prijateljstvo – ističe Gojković.

Sa ćerkama na svakom nastupu

Iz Bazela su uz folkloraše stigli i njihovi roditelji. Reporter “Vesti” je zatekao Gorana Adamovića sa ćerkama.

– Pratim u stopu naše dve ćerke Martu i Petru, koje igraju u folkloru u “Kikcu” veoma smo ponosni na njih – kratko kaže Goran, koji je rodom iz Beograda.

Uvek uz klub

– Moj prijatelj Dušan i ja smo jedni od osnivača ovog kluba, rado dolazimo na svaku zabavu našeg udruženja, a pratimo ih i kada gostuju u drugim mestima – kaže Marinko Vukajlović. On je bivši i počasni predsednik KUD-a “Nikola Tesla” iz Lucerna, a Dušan je bio potpredsednik.

Vredni članovi

– Naravno zahvaljujem i svim našim članovima koji su pomogli da održimo ovu zabavu. Oni se godinama trude i pomažu bez njih ne bi mogli da ugostimo sve one koji su večeras došli da nas podrže – izjavio je Stojan Vukelić.

U februaru u istoj sali

Sledeća aktivnost KUD-a “Nikola Tesla” iz Lucerna je organizovanje zabave 8. februara 2020. u istoj sali u Litauu, a gostovaće KUD-ovi: “Milomir Glavčić” iz Jošaničke Banje, Izvor iz St. Galena, “Vuk Stefanović Karadžić” iz Roršaha i Vez iz Lozane.