D. P.
OTVORILI PROGRAM: Najmlađi članovi "Tesle"

I ove jeseni okupili su se prijatelji kluba “Nikola Tesla” iz Linca, na tradicionalnoj manifestaciji Teslin dan folklora, na istom mestu kao prethodnih sedam godina, u sali nove gradske Skupštine uz levu obalu Dunava. Uz domaćina, sedam kulturno-umetničkih društava, od kojih i dva iz Republike Srpske i Slovenije, ulepšalo je smotru mladosti i lepote.

Program je vodila Danica Žuža, dugogodišnji član “Tesle”, a sve je počelo srpskom himnom “Bože pravde”, posle čega se brojnim gostima obratio predsednik udruženja Radenko Drinić:

– Uz Božiju pomoć opet smo zajedno, na istom mestu kao i prethodnih godina, sa svojim prijateljima. Posebno smo zahvalni dragim zemljacima iz Srpca i Radovljice, ali i ostalim društvima koja su došla. Daće Bog da se okupljamo još mnogo godina, pogotovo mladi – poručio je Drinić.

Usledili su zatim nastupi članova folklornih društava, ali osim brojnih koreografija, aplauze su pobrali i recitatori, devojčice Milica i Elena iz kluba “Nikola Tesla” i gosti iz Slovenije za scenski prikaz “Lijevačko polje” . Na početku su brojne aplauze izmamili, a ko drugi, nego najmlađi folkloraši “Tesle”, pa njihovi vršnjaci iz Božura iz Licena i Ostroga iz Linca. Posle devojčica i dečaka nastupali su stariji članovi udruženja “Vuk Karadžić” iz Radovljice, gosti iz Razboja kod Srpca ANI Lijevče, SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča, KUD “Knez Lazar” iz Gmundena i KUD Krajišnik iz Sankt Peltena.

Brojna publika je u pauzama uz pratnju Artist benda zaigrala kolo.

– Bilo nam je zadovoljstvo da nastupimo ovde i zahvalni smo domaćinima na divnom dočeku i programu. Ovo je za nas velika stvar jer smo stekli nove prijatelje, verujem za sva vremena. Deca su posebno oduševljena, što je najvažnije – kazao je Milan Stojanović, predsednik KPŠHGD “Vuk Karadžić” iz Radovljice.

Oduševljeni dočekom

Jordan Kuvalja, predsednik ansambla Lijevče nije krio oduševljenje dočekom u Lincu:

– Naša delegacija iz Lijevča je brojala 25 učesnika. Prvog dana smo obišli Grac, a drugog dana, posle obilaska Linca, nastupali su na susretu folklornih društava. Naši neposredni domaćini su bili Hadži Radenko Drinić, Neđo Nikolić i Darko Jurišić, kojima posebno zahvaljujemo za svaki vid podrške koji su pružili našem društvu – ističe Kuvalja.

On je domaćine pozvao da budu gosti u Srpcu naredne godine, što su oni, prihvatili.