Youtube/N1
Veljko Odalović

Građani Srbije koji su zbog pandemije korona virusa i zatvaranja granica ostali u državama šengenskog prostora, a ističe im bezviznih 90 dana boravka tokom perioda od šest meseci ili viza za kraći boravak, ne treba da strahuju od kazni. Ono što obavezno treba da urade jeste, kako ukazuju za “Vesti” stručnjaci za migracije, da se jave nadležnim organima u zemljama u kojima su se zatekli kako bi regulisali dalji ostanak.

Reč je, sudeći prema pozivima redakciji “Vesti”, uglavnom o našim ljudima sa statusom turista, a među njima ima i onih koji su zaista u turistčkim obilascima ili idu na 90 dana da “nešto odrade i zarade”, ali i onih koji su u poseti rodbini u dijaspori.

Za njih postoji mogućnost privremene legalizacije boravka i moći će da ga produže bez sankcija, potvrđeno je u Evropskoj komisiji za DW.

Građani treba da imaju u vidu da se ovakav problem, kako je za “Vesti” rekao generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović, ne rešava opštom odlukom na nivou EU, već ga svaka od zemalja članica rešava posebno.

I izvršni direktor Grupe 484 Goran Petronijević ukazuje da se u slučajevima “više sile” i zatvaranja granica primenjuje ono što propišu nacionalna zakonodavstva pošto su granice zatvorene, pa se ne može ni ući u neku državu, niti je moguće izaći iz nje.

On je objasnio da svako ko se zatekao u nekoj od članica šengenskog prostora mora da se obrati nadležnom organu države da bi legalizovao produženje boravka i na njega se po nacionalnom zakonodavstvu primenjuje propis te zemlje. Procedura je, kaže, uglavnom slična u svim zemljama tog prostora.

– Svaka država ima posebnu regulativu o strancima i svi koji su na njenoj teritoriji treba da je poštuju. Najbolji put za one građane kojima ističe dozvoljeni period boravka je prijava nadležnim migracijskim službama, a to mogu negde da budu i policijske uprave. Samom prijavom tim organima građanin stranac se neće naći u nelegalnom statusu- pojašnjava ovaj stručnjak za migracije.

Goran Petronijević ističe i da osim prijave građani treba obavezno da poštuju sve što im nadležni u državama u kojima su silom prilika ostali budu rekli. Ti organi su zaduženi za izdavanje nacionalnih viza i boravišnih dozvola, a kako tvrdi Dojče vele, ovim građanima se apliciranje za produžetak vize u slučaju “više sile” ne naplaćuje.

U Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke su objasnili kako procedura izgleda.

– Trebalo bi se pre isteka od 90 dana obratiti Uredu za strance u mestu boravka, a u slučaju nužde putem imejla i da uz navođenje svojih ličnih podataka zamole da se njihov boravak legalizuje. Sam zahtev čini da je boravak dozvoljen – navodi nemačko Ministarstvo u pisanom odgovoru za Dojče vele.

Na testiranje, pa u karantin

Prema najavama Ministarstva spoljnih poslova, svima koji uđu u Srbiju prvo će biti urađeni testovi na korona virus, a potom će u zavisnosti od rezultata biti smešteni u različite vrste karantina. Državljani Srbije koji su se do sada vratili u zemlju su u najboljem slučaju upućeni u samoizolaciju, dok je jedan deo njih upućen u dva prihvatna kampa, jedan kod Subotice i drugi u Moroviću kod Šida.

Ne žele u Srbiju

Dragan M, koji je u Nemačkoj dobio posao, ali još čeka vizu, kontaktirao je Ured za strance u Bonu, ali odgovor nije dobio. Dragan se nada da će nemačke vlasti imati razumevanja za njega i devojku sa kojom živi. Oboje imaju status turista, ali veruju da će ostati u Nemačkoj pošto nisu zagrejani za povratak u Srbiju u vreme epidemije korona virusa.

– Iskreno, iako dođe avion koji Srbi sa sličnim statusom kao ja čekaju, ne bih se vraćao, jer se povratnici direktno iz aviona šalju u karantin -rekao je Dragan za Dojče vele.