Lična arhiva
NE ZABORAVLjAJU KOSMET: Jedna od akcija HO Svi za Kosmet u dijaspori

Humanitarna organizacija Svi za Kosmet organizovaće ovog vikenda Spasovdanske dane u Solingenu i Roterdamu.

Na manifestaciji u oba grada biće viđene projekcije dokumentarnih filmova, koji svedoče o životu na Kosovu i Metohiji od 1999. godine. Oni koji se budu našli u subotu u sali u Solingenu, odnosno u parohijskom domu Crkve Svete Trojice posle Svete liturgije u nedelju u Roterdamu, čuće istinite priče gošći sa Kosmeta.

– U Solingenu ćemo se okupiti od 16 časova. Tom prilikom, pored uvodnih reči predsednika HO Svi za Kosmet, Zorana Ćirića, kao i obraćanja generalne konzulke Republike Srbije u Diseldorfu, Branislave Perin Jarić, pogledaćemo dva dokumentarna filma, “Žuti autobus” i “Čekajući Davora”. Imaćemo priliku da čujemo i Zoranu Lazić, stanovnicu sela Radevo, koja radi u Gračanici i jednoj od učenica koja se vozila “Žutim autobusom” pod vojnom pratnjom. Takođe, prisutnima će se obratiti i Radmila Todić Vulićević, autorka filmova, inače rođena u Uroševcu, koja je do izgnanstva radila u Prištini, zatim do penzije u Gračanici – priča Žani Ana Radulović, predsednica HO Svi za Kosmet za Nemačku.

Sličan program očekuje se i u Roterdamu.

– Okupićemo se u 12 časova, posle Svete liturgije u sali parohijskog doma Crkve Svete Trojice. Oba dana, uživaćemo u interpretaciji etno-pesama sa Kosova i Metohije, u izvođenju Anastasije Živković, master studenta etnomuzikologije, čiji su roditelji izbegli 1999. Program će voditi naša gošća sa Kosmeta, Marija Karadžić, profesorka srpskog jezika u srednjoj školi u Gračanici. Ulaz na Spasovdanske dane biće dobrovoljan prilog – zaključuje Radulovićeva.

Prihod za Vidovdansku akciju

Sav prihod iz Solingena i Roterdama biće preusmeren za Vidovdansku akciju koju sprovodi HO Svi za Kosmet. U okviru nje prikuplja se novac za pomoć manastiru u Đakovici (gorući problem predstavlja struja), OŠ ‘Milan Rakić” (renoviranje ruiniranih toaleta) u Babinom Mostu, kao i za porodice Jaćimović (Kmetovce) i Terentić (Prilužje).