B. Miličić
Čvrsto stoji na zemlji: Persina Tešić

Osam godina Persina Tešić (29) iz Minhena radi kao foto-model i manekenka hamburške agencije Agentur M4 i na revijama širom sveta nosi kreacije najpoznatijih modnih dizajnera i kuća. Voli ovaj dinamičan i izazovan posao, ali posle bleštavila i glamura vraća se u svakodnevni život savremene devojke “čvrsto stojeći sa obe noge na zemlji”. To je dokazala i time što je na razgovor sa reporterom “Vesti” došla bez trunke šminke.

Persina je jedno od petoro dece koje su izrodili Milan i Veselka Tešić. Ima sestre Radmilu, Zoricu i Snježanu i brata Zorana. Rođena je u Minhenu, a jedno vreme je živela u okolini Tuzle odakle su u Nemačku došli njeni roditelji

Priča nam da je sve oko manekenstva počelo mnogo pre nego što je prvi put izašla pred fotografe i publiku na modnim revijama.

– Kada sam imala 12 godina igrala sam se sa drugom decom ispred zgrade u Minhenu gde sam živela sa roditeljima, bratom i sestrama. Prišla mi je jedna ozbiljna gospođa i počela da me zapitkuje ko sam, odakle sam, koliko godina imam. Malo sam se uplašila, a na kraju sam dobila vizit-kartu te gospođe s predlogom da porazgovaram sa roditeljima. Ona je, kasnije sam to saznala, vrlo uspešan agent u svetu mode i otkrila je Juliju Štegen. Kad sam roditeljima pokazala vizit-kartu i rekla šta mi se dogodilo, oni su bili kategorični – ne dolazi u obzir manekenstvo i da to zaboravim. Iskreno rečeno, ni meni tada to nije bilo zanimljivo, jer još sam bila dete. Pored toga, sama sebe sam smatrala ružnom devojčicom jer sam bila visoka i mršava pa su se drugi šalili na moj račun govoreći da sam kao Oliva Popajeva – kroz smeh se priseća tog vremena.

Suvereno vlada modnom pistom

Pravnica na modnim pistama

Još nekoliko puta su joj prilazili oni koji su tražili manekene, ali nijedan njihov pokušaj ona nije shvatila ozbiljno, možda i zbog jasnog protivljenja roditelja, ali i brata i tri sestre. Za porodicu je bilo važnije da ona završi školu, dođe do diplome i stvori uslove za normalan život radeći kao pravnica. Tek kada je završila pravo sa 21 godinom, ponovo je dobila ponudu da se bavi manekenstvom. Tada je to već bila druga situacija, jer je Persina imala diplomu, ali i godine kada je mogla samostalno da odlučuje.

– Rekla sam sebi: zašto da ne pokušam, da vidim šta se tu dešava i da probam da i u tom poslu radim. Prihvatila sam ponudu i već osam godina sam u M4 agenciji iz Hamburga. Prvi moj posao bilo je angažovanje u svetskoj kampanji za Porše dizajn. Kada su roditelji videli da je to posao koji volim i dobro se snalazim, a pogotovo moj ugovor sa agencijom shvatili su da je to ozbiljna stvar. Moj menadžer mi je rekao da imam mogućnosti da budem uspešna kao foto-model i manekenka, jer imam genetiku, ali moram sama da odlučim da li ću se ozbiljno baviti ovim poslom i na dužu stazu ili samo nakratko. I evo, već osam godina bavim se ovim poslom koji mi je zanimljiv i pričinjava mi zadovoljstvo – ističe Persina.

Pored nastupa na modnim revijama i nedeljama mode po svetu, počev od Njujorka, Milana, Pariza, Londona, Madrida i Barselone pa do Južne Afrike, Indije, Južne Amerike i Finske Persina je bila i na naslovnim stranama svetski uglednih modnih časopisa i revija, ali i komercijalnog “OTTO”
kataloga. Predstavljala je na modnim revijama širom sveta modele poznatih modnih kuća “Tom Ford”, “Guči”, “Mango”. Radi i sa dizajnerima nemačke modne kuće “Georg i Arend” iz Nirtingena koja proizvodi modele za kraljevske kuće, na primer za špansku kraljicu.

– To su unikatni modeli, ručno rađeni i od izuzetno kvalitetnog materijala, originalnog dizajna. Kada sam nosila njihove modele, osećala sam se kao princeza za jedan dan – s osmehom kaže sagovornica “Vesti”.

Beograd i Kosovo u srcu

Govoreći o mestima gde je bila radeći kao manekenka i foto-model, pomenula je i Beograd.

– Nisam bila u Beogradu na modnim revijama i Nedelji mode, a tako bih to želela, jer to je moja zemlja. Mene tamo vuku emocije, a modne agencije motivišu novac i zarada. Možda će se to jednog dana “poklopiti”. Poznato mi je da je Srbija ranije bila čuvena po kvalitetnom tekstilu i dobrim majstorima koji su radili za velike modne kuće, kao što su “Dolče i Gabana”, “Barberi” i drugi. Trebalo bi Srbija da se okrene više proizvodnji tekstila, ali i kreacijama i modi – smatra Persina.

I dok se priseća ljudi, događaja i mesta po “dalekom svetu” gde je sve bila, iznenada Persina “okreće list”.

– U februaru sam bila na Kosovu i Metohiji, provela sam tamo pet dana. Posetila sam naše manastire Pećku patrijaršiju, Visoke Dečane, Gračanicu, bila u Prizrenu. Sve to na mene je ostavilo snažan utisak. Svako od nas trebalo bi bar jednom da ode na Kosovo i Metohiju, da oseti duh starih vremena, razgovara sa načitanim monasima, shvati gde su nam koreni i da Kosovo i Metohija nisu samo parče zemlje, nego mnogo više od toga. Ne smemo zaboraviti naš narod na Kosovu i Metohiji, nego mu treba pomagati da bar malo lakše živi i tamo opstane – puna utisaka govori Persina Tešić, koja je ovih dana na novom putovanju.

Udobno pre firmiranog

Iako kroz posao zna šta koliko vredi od garderobe, ali i koliko košta, Persina kaže da kada sebi bira nešto za oblačenje to ne mora da bude skupoceno niti firmirano, nego kvalitetno i za telo udobno i prijatno. Ponavlja dobro poznatu izreku da odelo ne čini čoveka, nego smatra da je mnogo važnije kako se neko ponaša, govori, kreće i živi u društvu i svom okruženju. Ona smatra da je važno izgraditi sopstveni stil u odevanju “a ne da budeš kao ovca deo stada koje trči za najnovijim stvarima”. Persina to ilustruje i svojim primerom kako i šta bi obukla u tri različita grada. Sve zavisi i od situacije i razloga, odnosno prilike zbog koje se oblači.

– U Londonu bi to bilo opuštenije, odnosno kul što znači farmerke i kožna jakna, u Milanu haljine i štiklice, a u Parizu nešto što je pravi šik sa obaveznim crvenim ružom i crvenim lakom na noktima – otkriva svoj pogled na sopstveni stil u odevanju.

Istražuje tradiciju: U Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu

Beograđanke su najlepše!

Zanimljivo je kako Persina vidi savremene Beograđanke i modu u glavnom gradu Srbije.

– Beograđanke su najlepše žene, one su ženstvene, vole da se doteruju i lepo izgledaju. Mogu da kažem da im je moda u genima i da su one malo ispred devojaka i žena u drugim velikim gradovima. One imaju svoj sopstveni stil koji se izražava u činjenici da mnoge od njih same šiju haljine, koriste modne časopise i kataloge, kombinuju razne detalje iz njih i tako dolaze do garderobe koja je jedinstvena i moderna, prilagođena telu, ali i mnogo jeftinija nego u buticima – primećuje Persina.

Armani i Srpkinja

Ispričala je Persina i neobičan doživljaj kada je upoznala Đorđa Armanija, čuvenog tialijanskog modnog dizajnera.

– Bilo je to u Milanu 2018. kada sam učestvovala u jednoj kampanji. Armani je poznat kao jedan od retkih dizajnera koji sam bira manekenke za svoje modele i modne revije. Kod njega to ne rade kasting direktori, kao kod većine drugih dizajnera i modnih kuća. Kada mi je prišao, rekao je da ništa ne govorim, a da će on pogoditi odakle sam. Komentarisao je – svetao ten, tamna gusta crna kosa i visoka. Rekao mi je – Ti si sa Balkana! Kada sam mu rekla da je u pravu, on je posle kraćeg razmišljanja rekao da sam Srpkinja! Bila sam nemalo iznenađena time, a on se samo nasmejao.

Moda u vreme korone

– Zbog korone je i u svetu mode vanredna situacija. Na početku se nešto radilo, a onda je sve stalo. Niko ne proizvodi, niti prodaje ni kupuje. To važi za kompanije u Kini, Indiji, Turskoj, Španiji i šire. Tri meseca niko nije radio, a sada se polako pokreće, ali su sve modne revije, nedelje mode i druge slične manifestacije otkazane do kraja godine. Mislim da će tokom sledeće godine biti i revija i drugih modnih događaja, ali sam ubeđena da će to sve biti mnogo manje nego što je bilo pre korone – procenjuje naša sagovornica.

Nema pica i hamburgera

– U mom ugovoru navedeno je sve čega treba da se pridržavam, kako da živim i hranim se, održavam svoje telo, provodim slobodno vreme, družim se. Ja sam poklonik zdrave a ne brze hrane, ne jedem pice i burgere, ne trošim alkohol, ne pušim i ne koristim drogu. Redovno vežbam i održavam svoje telo u dobroj kondiciji. Mogu da kažem da nije teško zadržati dobru liniju tela ako se zdravo hranite i vodite zdrav život – ličnim primerom svedoči Persina Tešić.

Jedan od boravaka u Republici Srpskoj

Naši u svetu

Putujući po svetu i krećući se u modnim krugovima, imala je priliku da sretne i upozna naše ljude na raznim stranama sveta. Tako je u Njujorku na Nedelji mode upoznala Davida Miloševića dizajnera, koji je poznato ime u svetu mode i jedan od petnaestak kasting direktora. On je angažovao Persinu za sve njegove modne revije. Poslom manekena bave se ljudi s prostora nekadašnje Jugoslavije, pa Persina Tešić kaže da se uvek obraduje kada sretne nekog sa naših prostora ko je uspešan u svetu visoke mode.

Idealne dimenzije

U svetu manekena i foto-modela važne su dimenzije. Persina je visoka 179 cm, telesne dimenzije su 83-63-91 stoji u podacima Agentur M4
agencije za koju radi Persina Tešić.