Zoran Mirković
MAŠTOVITI KOSTIMI: Najmlađi su bili najbrojniji učesnici maskenbala

U Srpskom kulturnom centru “Stevan Mokranjac” u Beču proteklog vikenda, posle pauze zbog kovida, organizovan je tradicionalni maskenbal, na veliku radost mališana i zadovoljstvo roditelja koji su se okupili u velikom broju.

Posle dvogodišnjeg izostanka, zbog epidemioloških mera, uzrokovanih korona virusom, deca su jedva dočekala da obuku kostime svojih omiljenih junaka iz crtanih filmova i u likovima vila, princeza, policajaca, gusara… puste mašti na volju.

Bilo je to veče puno radosti, sreće, ljubavi, šale, pesme i igre, u kojem je šarolikost dečjih maski, originalnih i maštovitih, ispunila prostorije “Mokranjca”. Tako je uz malenu princezu Vanju Mijucić bio i još mlađi pilot Lazar Milivojević.

Program je bio osmišljen u tri dela, a čast da otvore ovu veselu, šarenu manifestaciju pripala je najmlađima i najslađima – školici folklora i pionirima.

UŽIVALO SE UZ MUZIKU: Žurka za mlade

Njihov dvočasnovni program su osmislili Aleksandar Novaković, koji uvežbava polaznike školice folklora, i Mila Gajić. Njih dvoje su inače igrači prvog ansambla, a za decu su priredili razne igre i animacije prilagođene njihovom uzrastu.

Mališani su uz pesmu, igru i mnogo osmeha prelazili različite prepreke i pokazivali svoju maštovitost, ali su na kraju svi bili pobednici. To su proslavili zajedničkim kolom u koje su se uz najmlađe uhvatili i njihovi roditelji.

Vanja Mijucić

– Bilo je pravo zadovoljstvo videti sve u zajedničkom kolu, uz utisak da se, konačno, polako vraćamo u normalu – rekao je potpredsednik SKC “Mokranjac” Saša Božinović.

Posle najmlađih, na red su došli malo stariji, srednji ansambl, čiji su članovi na malo ozbiljniji način iskazali maštovitost i uz originalnu šminku učinili ovaj maskenbal zanimljivijim. Oni su svoj deo programa pod maskama organizovali uz pesmu i igru, a di-džej je puštao muziku poznatih domaćih i stranih izvođača. Igralo se i pevalo, a naravno opet je neizbežno bilo kolo, jer su mladi igrači nepogrešivo iskazali svoje umeće i veštinu i pod maskama.

Lazar Milivojević

Za kraj programa, u trećem delu večeri, na scenu su stupili veterani, koji su se priključili uživanju posle svih dnevnih obaveza. Oni su, ne zaostajući u maštovitosti od mlađih kolega, svojim originalnim maskama i odećom oduševili – a mogli su se videti seniori u kostimu jagode, Lare Kroft, veštice – sve prisutne i još jednom dokazali da su godine samo broj.

Članice pripremile slatke i slane đakonije

Božinović je posebno zahvalio mamama koje su iskazale svoje kulinarske veštine i napravile za sve velike količine kolača i drugih specijaliteta, pa je bilo predivno za oči videti dva stola puna raznih domaćih đakonija.

I odrasli su se maskirali

Svi razigrani

Posle nekoliko čaša vina i veterani su u divnoj i razigranoj atmosferi, kako i dolikuje folklornom ansamblu ovog renomea, razvili veliko kolo u sali koje je trajalo skoro do ponoći, kad je druženje, zbog još važećih mera, završeno.

– Veoma sam srećan i ponosan što su prostorije “Mokranjca” bile ispunjene kao što je to bio slučaj i pre pandemije korona virusa – rekao je Božinović.

U kolu su bile sve generacije

Koncert 12. marta

Saša Božinović je najavio koncert za 12. mart, sa početkom u 19.30, koji će biti održan u svečanoj sali Burga Pertholsdorf.

– Deca će tada maske zameniti narodnom nošnjom i, posle dve godine pauze, na bini pokazati ono što najviše vole, a to je folklor, i tako svima pokazati kako se voli i neguje srpska kultura – poručio je Božinović.