Ministarstvo odbrane Srbije
Srpske nindže: Specijalci u akciji

Novi pripadnici elitnog 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade Vojske Srbije započeli su u Nišu završni deo letnje obuke – najzahtevniji trenažni proces u našim specijalnim jedinicama.

Buduće “crvene beretke” upoznaće se sledećih nekoliko nedelja sa osnovama padobranstva, a zatim i drugim izviđačko-desantnim veštinama zbog kojih važe za jedne od najboljih na svetu.

– Ovo je najsloženija vrsta obuke u našoj vojsci, a uz savladavanja padobranske obuke na zemlji, naši specijalci se obučavaju i alpinističkim veštinama kako bi dejstvovali na zaposednute objekte ili prilikom spasavanja u vanrednim situacijama – poručio je komandant Specijalne brigade, general Momčilo Talijan i objasnio da će uskoro uslediti i prvi padobranski skokovi.

Početku trenažnog procesa 63. padobranske, prisustvovali su i ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović.

Vulin je poručio da su srpske specijalne jedinice spremne i obučene da prve odgovore na sve bezbednosne pretnje.

– Naša Specijalna brigada je, svakako, jedan od najznačajnijih delova Vojske i onaj deo naše Vojske koji prvi treba da odgovori na udar i koji su tu da odgovore i na terorističke pretnje, ali i da sačuvaju naš narod gde god da je to potrebno – naglasio je Vulin.