Srbi sa severa Kosova i Metohije već danima protestuju na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak zbog neprihvatljive odluke Prištine o zabrani ulaska vozilima sa srpskim registarskim oznakama. Situacija je prilično napeta, ali ozbiljnih incidenata nema. Pojava dva miga Vojske Srbije i dva helihoptera koji su u više navrata nadletali administrativne prelaze dodatno je ohrabrila Srbe koji su ih ispratili aplauzima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u interesu mira i zaštite srpskog naroda na KiM naredio Vojsci Srbije da podigne borbenu gotovost jedinica na povišen nivo, a deo jedinica VS iz garnizona u Raškoj, iz vojne baze Rudnica, upućen je ka administrativnom prelazu Jarinje. Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik GŠ Vojske Srbije general Milan Mojsilović obavili su smotru prilikom posete srpskim snagama, a pored ministra odbrane i načelnika Generalštaba, ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan Harčenko i izaslanik ministra odbrane RF general-major Aleksandar Zinčenko lično su se uverili u aktuelnu situaciju.

Ministar Stefanović je zatražio da Priština povuče svoje jedinice da bi mogli da se nastave razgovari i poručio da će vojska zaštititi svoj narod i da se neće ponoviti pogrom Srba. Bocan Harčenko je rekao da su dovođenjem Rosu na prelaze prekršeni svi postojeći sporazumi.

Priština je na administrativnim prelazima povećala broj specijalnih snaga policije Rosu, a naoružane specijalne jedinice sa bornim vozilima raspoređene su i na raskrsnicama i prilaznim putevima ka severu KiM.

Srpski borbeni avioni i vojni helihopteri nadletali su vazdušni prostor prema administrativnim prelazima na Kosovu i Metohiji. Uz administrativnu linije primećeni su i letovi helikoptera Kfora.

Srpski avioni su, smatra predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun, poruka mira, ali i preventivna poruka tzv. premijeru u Prištini Aljbinu Kurtiju da krene putem deeskalacije i ne razmišlja o sukobima sa srpskim narodom, već o razgovorima.

Kao mogući problematičan dan Drecun je naveo 1. oktobar, kada ističe šestomesečni rok koji je parlament u Prištini dao tzv. kosovskoj vladi da četiri opštine na severu uvede u sistem plaćanja električne energije Prištini.

– Mogu to da iskoriste kao povod da uzmu energetske objekte na severu, trafostanicu Valač, akumulaciju Gazivode i HE ispod brane – rekao je Drecun za “Vesti”.

Kancelarija za KiM je saopštila da su u Klokotu na zidu srpske kuće osvanuli grafiti koji slave terorističku UČK.

– Prištinski političari jednostranim odlukama i zapaljivim antisrpskim izjavama podgrevaju incidente i rugaju se međunarodnoj zajednici – ocenjuje kancelarija za KiM.

Iz Prištine se čulo za dva incidenta koje su tamošnji političari pripisali Srbima. Potrebu za pojačanjem policijskih snaga na severu, tzv. ministar policije Dželjalj Svećlja je opravdao navodima da je zapaljen Centar za registraciju vozila u zgradi Opštine Zubin Potok, a u Centru za civilnu registraciju u Zvečanu je buknula eksplozivna naprava. On je naveo da su to krivična dela sa “terorističkim elementima”, a prištinski premijer Aljbin Kurti je optužio “pojedince ili grupe koje Srbija podržava i ohrabruje”.

Oglasila se i Albanija. Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova te zemlje pozvalo je Srbiju da “povuče oružane snage upućene na granicu sa Kosovom, kao i da radi na hitnoj deeskalaciji situacije”.

Kosovo nije država

Premijerka Ana Brnabić je ocenila da je Beograd spreman na dijalog, a očigledno je da Priština nije apelovala na međunarodnu zajednicu da insistira da Priština počne da primenjuje dogovoreno u Briselu, a posebno da formira Zajednicu srpskih opština. Povodom poziva premijera Albanije Edija Rame sa Generalne skupštine UN da svi priznaju Kosovo, Brnabićeva je rekla da takve izjave nisu dobre za regionalnu bezbednost. Istakla i da je najbolji odgovor dao generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekavši da za UN Kosovo nije država.

Ponovljeni briselski pozivi

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je na deeskalaciju tenzija na severu KiM, a Beograd i Prištinu da nastave pregovarački proces.

– Vreme je da Vučić i Kurti učine korak unazad i doprinesu deeskalaciji, uključujući povlačenje specijalnih policijskih jedinica i barikada i nastave pregovore o predlogu specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka – naveo je Mišel na Tviteru.