Youtube/Insajder Video
Dragan Stevanović

Nakon perioda kada smo zbog specifične situacije akcenat stavili na aktivnosti koje će pomoći da privreda što lakše prebrodi krizu nastalu usled pandemije korona virusa, Ministarstvo privrede planira da u narednom periodu snažno nastavi sa aktivnostima u postupku privatizacije, kaže za “Vesti” Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Ostalo je još 70 preduzeća za privatizaciju? Za manji broj trenutno nije moguće raspisati javni poziv za prodaju kapitala?

– Realno postoji 20 preduzeća za koja se trenutno mogu raspisati javni pozivi i ući će se u postupak objavljivanja javnih poziva. Trenutno je u toku javni poziv za prodaju kapitala za VPD Smederevo DOO, a u planu je da se do kraja godine objave javni pozivi za prodaju još dva preduzeća. Za ostala preduzeća u ovom trenutku nije moguće objaviti javni poziv, jer postoje nerešeni zahtevi za povraćaj imovine, određeni sudski sporovi ili neki drugi imovinsko-pravni problemi. Kad se to reši, Ministarstvo privrede će pripremiti i ta preduzeća za prodaju. Broj javnih poziva, kao i eventualni prihodi od prodaje, zavisiće od interesovanja investitora, ali i od situacije sa pandemijom, pa je prilično nezahvalno davati procene u ovom trenutku.

Važno je napomenuti da smo nasledili oko 560 preduzeća za privatizaciju i da ih je za sada nešto više od 70, te se svakako može reći da taj postupak ulazi u završnu fazu.

Očekuje se i proces promene vlasnika Petrohemije?

– Kada je reč o Petrohemiji, podsećam da je predsednik Vučić na svečanosti povodom početka rada postrojenja Duboka prerada u Pančevu rekao da je postignut dogovor sa predstavnicima Gaspromnjefta da se formiraju stručni timovi koji će razmotriti privatizaciju Petrohemije. Ima razloga za optimizam, ali proces je tek na početku.

Ministarstvo privrede je mnogo pomoglo privrednicima tokom pandemije koja još traje? Šta oni mogu da očekuju u narednom periodu?

– Ministarstvo će nastaviti da prati stanje u privredi i da bude u kontaktu sa privrednicima, kako bi se blagovremeno reagovalo u slučaju potrebe. Napominjemo da je za 2021. godinu planirana podrška za nove investicije kako bi se što pre pokrenuo i osnažio rast BDP. Važno je, međutim, istaći da se naša država odgovorno ponaša i prolazi kroz pandemiju. Srbija ima u 2020. godini najmanji pad BDP u ovim okolnostima u Evropi, a u narednoj godini očekuje se rast BDP. Podsećamo da smo većini svojih aktivnosti usmerili na mere koje su pre svega bile podrška likvidnosti privrede.

Više od 160 milijardi dinara je prošlo kroz Razdeo Ministarstva privrede. Koliko je na taj način očuvano radnih mesta?

– Ta sredstva su bila namenjena podršci privredi u očuvanju likvidnosti i postojeće zaposlenosti. Kroz ove mere Ministarstva privrede podržano je do sada 250.000 privrednih subjekata. Privrednicima su plasirana bespovratna sredstva za tri meseca (mart, april i maj) u iznosu osnovne minimalne neto zarade, sa napomenom da su pravna lica razvrstana kao veliki pravni subjekti mogla da ostvare pravo na uplatu bespovratnih novčanih sredstava u iznosu do 50 odsto osnovne minimalne neto zarade. Dodatno plasirana su sredstva za još dva meseca (avgust i septembar) u visini od 60 odsto minimalne zarade.

Podrška domaćim i stranim investitorima nije stala i nastavlja se?

– Kada je u pitanju podrška stranim i domaćim investitorima, ukazujemo da aktivnosti Ministarstva privrede apsolutno nisu stale. Nijedan projekat nije zaustavljen, nijedan investitor se neće povući, čak naprotiv imamo naznake reinvestiranja u Srbiji i najave dolaska nekoliko novih što je ohrabrujuće.

To ukazuje na činjenicu da je Srbija definitivno ekonomski, politički, u pravnom i poreskom smislu predvidiva i stabilna zemlja uprkos problemima izazvanim pandemijom korona virusa.

Ista prava za sve ulagače

– Mi ne odvajamo domaće i strane investitore koji imaju apsolutno ista prava. Podsećanja radi, nakon stupanja na snagu Zakona o ulaganjima zaključen je 121 ugovor između Srbije i investitora od toga 40 projekata u monitoringu što znači da je prva faza realizacije projekta završena, a 81 je aktivan projekat, i u toku je faza realizacije. Investiciona vrednost 121 ugovora je 2,5 milijardi evra koji obezbeđuju zapošljavanje 46.000 ljudi – ukazuje Dragan Stevanović.

Povećan broj zaposlenih

– Mere podrške doprinele su čak i rastu zaposlenosti. U periodu od 16. marta ove godine do 31. marta, posle proglašenja pandemije COVID-19, ukupan broj zaposlenih se smanjio za 15.000 ljudi, ali je već od maja, usled ove podrške, zaposlenost počela da raste, pa je zaključno sa 15. novembrom zabeležen rast zaposlenih više od 60.000 ljudi. Dodatna mera podrške privredi radi ublažavanja posledica pandemije odnosila se na dodelu kredita privrednicima za održavanje likvidnosti preko Fonda za razvoj kroz koji je odobreno više od 10 milijardi dinara. Pomoć privrednicima obezbeđena je kroz garancijsku šemu preko poslovnih banaka i do sada je plasirano 1,3 milijarde evra – ističe državni sekretar Stevanović.

Rešeni najveći izazovi

Kada je reč o privatizaciji važno je napomenuti da Ministarstvo privrede ima razloga da bude zadovoljno rezultatima, smatra naš sagovornik:

– U prethodnih pet godina uspešno su rešeni najveći izazovi kao što su veliki giganti Železara, Galenika, RTB Bor i PKB korporacija, ali i druga manja preduzeća.