Z. Vicelarević
Grad migranata: Frankfurt

Nemačka je jedna od retkih zapadnih zemalja koja još istrajava na pravilu da stranci koji žele nemačko državljanstvo moraju da se odreknu starog, a vladajuća koalicija novim predlogom zakona to namerava da ukine, piše Dojče vele.

Krajem maja je vladajuća koalicija Socijaldemokrata, Zelenih i Liberala predstavila u saveznom parlamentu, Bundestagu predlog novog Zakona o državljanstvu kojim bi sadašnji strogi uslovi bili promenjeni.

Najveća prepreka do sada je bila odredba prema kojoj se generalno insistira na načelu jednog državljanstva, a ono što, pre svega, potomke nekadašnjih gastarbajtera, recimo iz zemalja bivše Jugoslavije ili Turske, sprečava u dobijanju nemačkog državljanstva jeste zahtev da se odreknu prethodnog državljanstva.

Nacrtom novog zakona predviđa se da odricanje od prethodnog državljanstva više nije uslov za sticanje nemačkog i istovremeno se skraćuje vreme neophodnog neprekidnog legalnog boravka u zemlji sa osam na pet godina, kao što je slučaj u većini evropskih zemalja.

Očekuje se da će predlog novog Zakona o državljanstvu u redovnu zakonodavnu proceduru biti upućen tokom jeseni. Pitali smo naše zemljake da li će, ako zakon bude usvojen, kao što se očekuje, uzeti i nemački pasoš i dobili šarolike odgovore.

Sigurnija uz nemačke papire: Željka Stojanović

– Ukoliko zaista prođe predlog za dvojno državljanstvo u nemačkom parlamentu želela bih da iskoristim tu priliku i uzmem i nemački pasoš, sa naglaskom na “i”. Pre svega zbog budućnosti moje porodice, dece, a naravno i moje budućnosti. Srpski pasoš bih u svakom slučaju volela da zadržim jer sam rođena u Srbiji i živela tamo, i tamo je moje srce. Nemački pasoš bi došao, naravno, kao neka sigurnost i verujem da ćemo se osećati bezbednije. Smatram da postoje mogućnosti koje su mnogo šire kada imaš državljanstvo u zemlji u kojoj živiš u odnosu na status stranca sa boravišnom dozvolom što se tiče i posla i života – kaže Željka Stojanović iz Verthajma.

Milenko Babić iz Cirndorfa smatra da će mlađe generacije iskoristiti mogućnost da imaju dva pasoša.

Zadržaće srpsku putnu ispravu: Milenko Babić

– Smatram da za mene i moju generaciju nije mnogo bitno koje države imamo pasoš. Lično nemam nameru da uzimam nemački pasoš, ali za našu decu i omladinu koji stasavaju u ovoj državi to će sigurno biti privlačno, pogotovo zbog putovanja po svetu, školovanja i drugo. Ranije je bila komplikovana procedura za sticanje nemačkog državljanstva, a sada sve to postaje jednostavnije. S obzirom na sva politička dešavanja u našem okruženju i svetu, pitanje je kada će, na primer, pasoš Srbije imati status kao pasoši Nemačke i drugih država Evropske unije. I zbog toga će deo naših ljudi odlučiti da uzme i nemački pasoš.

Neću zbog istorije

Nemci nas ne vole: Jovica Simić

Jovica Simić iz Rozenhajma ima izričit stav.

– To je svakako dobra vest za one koji to jedva čekaju, jer je skraćen i olakšan put do nemačkog pasoša. Za mene i moju porodicu nemački pasoš i državljanstvo nisu nešto što donosi neke velike pogodnosti i prednosti. Smatram da sa pasošem BiH koji sada imamo nismo u podređenom položaju u odnosu na one koji imaju nemački ili pasoš neke druge države. Zbog toga i ne nameravamo da tražimo nemačko državljanstvo. Jedan od razloga takvog našeg stava je i istorija u kojoj je odnos Nemačke prema Srbima i Srbiji bio negativan, što se i danas vidi po mnogo čemu.

Nema velike koristi

Mnogi su u zabludi: Duško Kojić

Duško Kojić iz Frajzinga olakšan put do sticanja nemačkog državljanstva vidi kao nužno rešenje nemačke države, jer joj nedostaje radne snage.

– Stanovništvo je sve starije i stalno se smanjuje broj Nemaca. Smatram da nemački pasoš ne donosi neke velike prednosti u odnosu na pasoše Bosne i Hercegovine ili Srbije. Možda jedino kod putovanja po svetu ima nekih prednosti pošto nema viza. Sve ostalo ne donosi neku veliku prednost, jer to nam omogućuje i naš pasoš, iako ima onih koji će prvu priliku iskoristiti da dobiju nemačko državljanstvo. Po mom mišljenju, mnogi su u zabludi što očekuju neke velike beneficije od tog pasoša i državljanstva. Mene ohrabruje da Srbija napreduje dobro i da će i izgradnjom objekata za izložbu EKSPO Beograd postati svetska metropola i sve će manje biti potrebe da se odlazi iz Srbije na Zapad.