EPA/BORIS PEJOVIC
Na udaru: Sveštenstvo i monaštvo na skupu u podgorici

Crnogorski režim rešio je da na sve masovnije litije i žestok otpor Srpske pravoslavne crkve i naroda primeni Zakona o slobodi veroispovesti odgovori represijom i zabranama. Prva i najdrastičnija je, kako tvrdi podgorički portal In4S, namera da se iz Crne Gore protera više od 300 sveštenika pod izgovorom da nemaju uredne prijave boravka i radne dozvole, koje mnogi zbog zakonskih smicalica ne mogu ni da dobiju.

Tom operacijom, prema tvrdnjama upućenih, biće obuhvaćeni mnogi sveštenici, monasi i monahinje bez obzira na to što godinama i decenijama borave i rade na teritoriji Crne Gore. Njima će, kako se najavljuje, biti naložena hitna deportacija jer će biti tretirani kao stranci bez važećih dokumenata. O tome, kako tvrde izvori upoznati s ovim planom, neće biti nikakvih pismenih naređenja iz vrha Uprave policije, koja će sve instrukcije o akciji izdavati usmeno, što bi moglo da dodatno zakomplikuje položaj sveštenika i monaha koji će se naći na udaru ovih mera.

Jedan se, kako stvari stoje, već našao. Reč je o Stanku Pešutu, monahu iz Ostroga. Njemu je bez ikakvog obrazloženja na podgoričkom aerodromu zabranjen ulazak u Crnu Goru. Ta mera je već primenjivana u slučaju 30 sveštenika i monaha, koji su do završetka postupka pred sudom bili prinuđeni da napuste Crnu Goru sa svojim porodicama.

Ulazak u Crnu Goru bio je zabranjen i Veliboru Džomiću, podgoričkom parohu i šefu Pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske, kome su vlasti odbile da produže boravak, pa mu policajci nisu dozvoljavali da pređe granicu, pozivajući se na usmeno naređenje. Džomić je na kraju pobedio one koji su ga maltretirali, ali je to platio šestomesečnim izgnanstvom. To je, ukazuju upućeni, pokazatelj koliko je vlast spremna da ide daleko u obračunu s neistomišljenicima, što demonstrira i ovih dana pribegavajući raznim vidovima zabrana. Osim ostroškog monaha, kome nije dozvoljeno da uđe u zemlju, na Cetinju je zabranjena litija. Policija se pozvala na bezbednosne razloge, što nije bio slučaj sa Kolašinom, gde je NVO Crnogorski pokret održala svojevrsni kontramiting i na njemu popljuvala ne samo SPC nego i učesnike litija širom Crne Gore.

Koordinator Crnogorskog pokreta Stevo Vučinić poručio je da se na litijama okupljaju “oni koji su 200 godina bili nemanjićki kmetovi i 500 godina turski kmetovi”.

– Oni traže da našu državu predamo u ruke beogradskih mračnjaka. U ovoj zemlji instrumentalizovani su isti oni koji su na dubrovačkom ratištu okaljali čast crnogorskog oružja, paleći i pljačkajući dubrovačku okolinu i tako nam naneli sramotu, koju nikad nećemo da operemo. Predvode ih isti beogradski popovi, koji su ih huškali i organizovali da ruše, pale i pljačkaju naše komšije – izustio je Vučinić, koji je zajedno sa istomišljenicima na tribini ustvrdio da je polovina učesnika litija nenormalna, dok drugu polovinu čine kriminalci i ratni zločinci.

– Treći deo su sveštenici, kojih ima par hiljada. Većina njih su neprijavljeni u našoj državi – poručeno je sa skupa u Kolašinu.

Iz ovih poruka je, uvereni su u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i opoziciji, jasno da vlast sprema udar na “neprijavljene sveštenike” s ciljem da ih protera, ali i na litije, koje ekspoziture režima poput Crnogorskog pokreta svesno kriminalizuju kako bi na njih nahuškala svoje pristalice.

Irinej: Plašim se sukoba

Patrijarh srpski Irinej izrazio je zabrinutost zbog mogućih fizičkih obračuna i naveo da postoje indicije da bi moglo doći “čak i do prolivanja krvi”.

Crnogorski premijer Duško Marković na to je poručio patrijarhu da sukoba neće biti i da “ne čeprka po crnogorskim vrednostima i njenom potencijalu”.

Međutim, ta izjava nije uticala na poglavara SPC da smanji svoju zabrinutost za mir u Crnoj Gori.

– Imam strah da bi nešto moglo da se desi. Ponašanje vlasti se ne može razumeti jer je sve što rade suprotno zakonu i normalnom poimanju stvari – ukazao je Irinej.

Advokat priveden zbog krsta

Advokat iz Bara Božidar Čarmak, koji je sa krstom u rukama iz crkve Svetog Nikole krenuo put Cetinja, priveden je na Brajićima. Njega je policija zaustavila i vratila u Centar bezbednosti Bar, gde su ga prinudili da napiše izjavu o svom hodočašću, u kome je sprečen. Policajci su insistirali da se izjasni na “okolnost da je na tom putu nosio krst”.