EPA
Premijer Crne Gore Duško Marković

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kojem crnogorski premijer Duško Marković na svadbi ćerke peva pesmu “Nad Kraljevom živa vatra seva”. Samo teško psihički bolesni mogu da povežu “Tamo daleko” s mržnjom, poručio je pevač Vlado Georgiev onima koji su inicirali i podržali najavu crnogorskog Ministarstva kulture da će tužiti organizatora nedavno održanog humanitarnog koncerta u Herceg Novom.

Popularni Barba izveo je na koncertu čuvenu pesmu Milutina Bojića, a stihove poeme u slavu herojstva srpskog ratnika u Prvom svetskom ratu, osuđenog na umiranje daleko od otadžbine, sa Georgievim pevalo je u glas više hiljada ljudi okupljenih na Kandal Kuli.

Georgijev je podsetio da je čak i Nikola Tesla sahranjen uz ovu pesmu.

– Moj praded je sahranjen u moru kod ostrva Vido na Krfu. Teško ranjen nije preživeo, boreći se za svoju otadžbinu. Ko god je pesmu “Tamo daleko” ikada povezao sa bilo kakvom mržnjom trebalo bi prvo da propadne u zemlju od stida, a odmah zatim da potraži ozbiljnu lekarsku pomoć – odgovorio je pevač na najavljenu tužbu.

Zbog neshvaljivog reagovanja crnogorskih vlasti na koncert, održan povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 630 godine Kosovske bitke, ne prestaju reagovanja od oficijelnih do onih preko društvenih mreža. U prilog apsurdnosti antisrpske politike crnogorskih vlasti uporni pretraživači interneta priložili su i snimak na kome se vidi kako crnogorski premijer Duško Marković na svadbi ćerke peva četničku pesmu “Nad Kraljevom živa vatra seva”. Svadbi, održanoj u jednom ekskluzivnom hotelu u Podgorici, prisustvovao je i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, glavni pokretač i nosilac antisrpskih akata, kao što je inicijativa za formiranje Crnogorske pravoslavne crkve i oduzimanje imovine SPC.

Na snimku se vidi da se Marković baš oraspoložio i za svoju ženu, inače Kraljevčanku, naručio pesmu “Nad Kraljevom živa vatra seva”, digao ruke i zapevao sa svima.

– Izgleda da je Crna Gora posle više od 70 godina dobila prvog četničkog premijera – ironično je prokomentarisao lider opozicione Prave Crne Gore Marko Milačić i dodao da je “neviđeno je licemerno da nas režim šikanira kad raširimo srpsku zastavu i zapevamo “Tamo daleko”, a premijer Marković i njegovi to još otvorenije rade u svojoj kući”.

Za sada iz Beograda poručuju da neće posezati za sličnim apsurdnim zabranama kao meru reciprociteta. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da bi tada ispaštao narod u Crnoj Gori.

– Meni je pre svega drago što narod u Crnoj Gori ne proživljava krizu indentiteta, što se ne bi moglo reći za političko rukovodstvo u toj zemlji – dodao je Dačić.

Krizu identiteta političkog rukovodstva u Podgorici na svoj način komentarisala je i glumica Ivana Žigon, koja je sa svojom organizacijom Kosovski božuri izvela numeru “Vidovdan”.

– Preporučila bih dotičnom ministru da se zapita šta bi Njegoš mislio o zabrani pevanja najlepših pesama Crne Gore i Srbije, šta bi mislio o zabrani pesnika i uzvišene poezije, a evo sad i zabrani zadužbinarstva i solidarnosti – napisala je glumica, ponosno ističući da je njen pradeda Mitar Martinović bio rođak kralja Nikole, premijer Crne Gore i ministar vojni, dok je baka Vjera školovana pri dvoru Jelene Savojske u Italiji.

Na Kanli Kuli 12. avgusta dominirale su pesme sa kosovskim motivom jer je koncert u organizaciji Delija iz Herceg Novog imao humanitarni karakter pošto je sav prihod namenjen Srbima na Kosovu.

On je već godinama deo manifestacije Trg od ćirilice u gradu koji važi za ‘najsrpskiji” u Crnoj Gori.

Pobrkali zastave

Vlado Georgijev, rođeni Novljanin, primetio je da nije čuo da se neko pobunio kad se na feštama u Kotoru i širom Boke razvije hrvatska zastava. Inače, crnogorsko Ministarstvo kulture najavilo je tužbu zbog, kako tvrde, “isticanja simbola drugih država, skrnavljenja državne himne i gotovo nezaobilaznih političkih i nacionalističkih poruka”.

Oni koji se malo bolje razumeju u heraldiku, međutim, kažu da je na koncertu bila zastava SPC, koja nije zabranjena, kao i zastava Kraljevine Crne Gore.

“Tamo daleko” peva cela Evropa

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocenio je da je najavljena krivična prijava ministra kulture Aleksandra Bogdanovića “svedočanstvo nerazumlja”.

– Poricati trobojku, a predstavljati se za ministra Crne Gore ne spada u normalne stvari. Pesmu ‘Tamo daleko’ peva sva Evropa – kaže mitropolit.