Youtube/Printskrin
Protesti u Crnoj Gori

Svađe i podele unutar vladajuće koalicije guraju Crnu Goru u sve dublju krizu. Građani su ponovo na uličnim protestima, a sudeći prema onome što se čuje, izbori na proleće su sve realnija opcija.

Podsetimo, nakon inicijative potpredsednika vlade Dritana Abazovića za izglasavanje nepoverenja premijeru, Zdravko Krivokapić je podneo zahtev za Abazovićevu smenu. Potom je Krivokapić objavio da je vlada podnela zahtev za vanredno parlamentarno zasedanje 4. februara, na kojem treba da bude razmatran predlog za skraćenje mandata Skupštine Crne Gore. U parlament je stigla i inicijativa za razrešenje predsednika parlamenta Alekse Bečića. Sve govori da se stanje u zemlji iz dana u dan komplikuje i preti prelivanjem izvan političkih okvira. Da se radi na proceni bezbednosne situacije, podgoričkim “Vijestima” je rečeno u upravama policije, a taj posao radi Agencija za nacionalnu bezbednost.

Protesti protiv formiranja manjinske vlade, koju predlaže Abazovićeva URA, održani su ponovo u Podgorici, ali i Nikšiću, Beranama, Žabljaku, Bijelom Polju i Baru, a kako je najavljeno nastavljaju se i narednih dana. Crna Gora je u “bezbednosno najopasnijoj situaciji u novijoj istoriji”, upozorio je savetnik premijera Vojo Laković koji je u autorskom tekstu naveo da su se “parastrukture iz dela bezbednosnog sektora koji nije razmontiran do kraja, uplele u gaženje izborne volje građana”.

– Na udaru nije samo nada građana, niti politička stabilnost, već i državna stabilnost i građanski mir – zaključio je Krivokapićev savetnik.

Za proteste je spremna najbrojnija parlamentarna grupacija Demokratski front, a u slučaju da treba odbraniti izbornu volja građana, ali treba sačekati i videti dalji rasplet, kazao je jedan od lidera DF Andrija Mandić, ocenivši da Krivokapić i Abazović treba da podnesu ostavke i da se ide na nove izbore koji su najpoštenije rešenje kada je vlada već više meseci bez podrške. DF će, kako je rekao za TV CG, radi prevazilaženja “teške političke krize” inicirati razgovore stranaka skupštinske većine.

– Na raskrsnici smo, odlučuje se o sudbini Crne Gore – naveo je on.

Prava Crna Gora će, kako je najavio njen lider Marko Milačić, podržati skraćenje mandata Skupštine CG, jer je to jedini način da se spreči prekrajanje izborne volje građana. Za očuvanje izborne volje, Zdravko Krivokapić će se, kako je naveo na Tviteru, boriti zajedno sa Aleksom Bečićem. Premijer je uz sliku sa Bečićem sa proslave slave, naveo da neće dozvoliti povratak DPS-a i onih koji su zemlju godinama urušavali.

– To je naša obaveza i od toga nećemo odustati – napisao je premijer.

Poziv na smirivanje tenzija

Tokom protesta u Nikšiću napadnut je dopisnik RTCG Slobodan Doknić koga je verbalno napao jedan mladić, a potom mu tražio da izbriše snimak i pokušao da mu uzme telefon, a tim povodom se oglasio Centar za građansko obrazovanje koji je pozvao na smirivanje situacije.

– Pozivamo sve društvene aktere da doprinesu smirivanju tenzija i omoguće medijima da se nesmetano bave svojim poslom – naveli su na Tviteru.