Z. Vicelarević
Uvek uz Srbe: Grupa Svetosavci

Pripreme za manifestaciju “Dani kulture – Srbija”, koja se održava 22. i 23 juna na Rosmarkt placu u Frankfurtu, uveliko su u toku jer organizatori žele da prirede spektakl za pamćenje. Najavljeni program to i obećava pošto je u oba dana predviđen nastup poznatih muzičara i pozorišnih grupa iz Srbije. Njima će se pridružiti i umetnici iz dijaspore i folklorni ansambli iz Hesena.

Dani kulture osmišljeni su kao dvodnevni kulturno-umetnički program na otvorenom. Predviđene su pozorišne predstave, muzički koncerti, likovni atelje za decu, folklorni nastupi i sportska takmičenja. Na štandovima oko glavne pozornice sa pratećim sadržajima biće predstavljeni naše istorijsko i kulturno nasleđe, turističke ponude i privredni potencijali gradova u Srbiji, kao i duhovna tradicija i sportska dostignuća.

Generalnom konzulatu Srbije kao pokretaču akcije pomoć u organizaciji pružaju Srpska pravoslavna crkva, uz blagoslov episkopa Grigorija, Turistička organizacija Srbije, Dečji kulturni centar Beograd i Telekom Srbija.

– Pokušaćemo da se frankfurtskoj publici i ljudima iz Hesena našeg porekla, ali i nemačkim sugrađanima i visokim zvanicama, načelnicima okolnih gradova, političkim predstavnicima i privrednim subjektima na poseban način predstavimo našu kulturu, istoriju i duhovnost – kaže za “Vesti” generalni konzul Srbije Branko Radovanović.

On je istakao da se nada dobroj poseti pošto manifestacija ima i humanitarni karakter. Naime, sav prihod namenjen je za opremanje Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu.

Svetosavci u akciji

Tehničku pomoć u organizaciji Dana kulture pružiće i grupa Svetosavci koja radi i deluje u okviru Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg.

– Održali smo sastanak u nameri da se što bolje organizujemo i pomognemo da Dani Srbije u Frankfurtu prođu u što boljem redu.

Želimo da damo doprinos ovom događaju. Radujem se što su se naši članovi ponovo odazvali u velikom broju kao što činimo uvek kada nas pozovu otac Simon, otac Milorad i generalni konzul Branko Radovanović – kaže za “Vesti” vođa Svetosavaca Goran Anđić.