Tanjug

Nakon brutalnog policijskog napada vladajućeg režima na čelnike opštine Budva, situacija u Crnoj Gori dodatno se zahuktava, a narod se svim bićem buni protiv totalitarnog režima. Ipak, ohrabrujuća vest je da su predsednik opštine Budva Marko Carević i predsednik SO Krsto Radović uspeli su da uđu u zgradu Skupštine opštine Budva, ispred koje se okupio veliki broj građana u znak podrške, nakon što ih je režim Mila Đukanovića prethodno uz pomoć policije nasilno izbacio. Tako je propao policijski puč protiv čelnika ove primorske opštine, koja slovi za kraljicu turizma.

Radović je okupljenim građanima poručio da je opština oslobođena, mada je zgrada u haosu, svuda je otpad, ali zaposleni su ipak ušli u svoje kancelarije. Kazao je da će prihvatiti da nije predsednik opštine “kada sud to utvrdi”.

– Pečat je kod mene i kada sud bude utvrdio da nisam predsednik, ja ću to prihvatiti – kazao je Carević, dodajući da su “gospoda shvatili da se pendrecima i silom ne može ništa uraditi”.

U međuvremenu je uhapšen sin Marka Carevića, Milan, i određeno mu je zadržavanje od 72 sata. Njegov otac, gradonačelnik Budve kazao je da je njegov sin osumnjičen da je navodno napao policajca, a zapravo je njih jedanaestoro tuklo njegovog sina. Pred zgradom osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru okupilo se više stotina građana u znak mlađem Ceroviću.

Narod se okupio u Beranama i u Pljevljima u znak protesta protiv brutalne primene sile u Budvi. Predsednik opštine Berane Dragoslav Šćekić pozvao je opoziciju, nevladine organizacije, intelektualce i slobodne pojedince da se, bez razlike, ujedine kako bi porazili DPS:

– Ako volite Crnu Goru, ako volite svoju decu i budućnost, ujedinite se. Ovo nije momenat da se delimo i da se broje mandati. Onaj ko broji mandate, taj je sa DPS-om.

Inače, Đukanovićev režim je pljevaljskom protojereju-stavroforu, arhijerejskom namesniku Saši Janjiću uručio poziv da se javi u stanicu granične policije u Pljevljima, a iz Mitropolije crnogorsko-primorske pretpostavili su da će mu biti uručeno rešenje za deportaciju. Ispred Hrama Svetog Georgija na Gukama okupilo se par hiljada građana pružajući podršku svom svešteniku. Episkop mileševski Atanasije apelovao je na nadležne organe da pokažu minimum ljudskosti i obustave sve postupke koji unose smutnje i nemir u narod. Mediji prenose i da je ispred hrama razvijena zastava od 200 metara, a građani su uzvikivali “Ne damo svetinje” i “Saša Janjić” i pevali rodoljubive i pesme o Kosovu i Košarama.

Nebojša Medojević, predsednik Pokreta za promjene, kaže da odgovornost za sprečavanje eskalacije sukoba i nasilja ima i međunarodna zajednica.

– Ona je od 1998. podržavala ovaj korumpirani i totalitarni režim i zatvarala oči pred svim nepočinstvima režima. Brutalna primena sile protiv legitimno izabranih predstavnika vlasti od strane policije, bez ikakvog zakonskog osnova je mnoge u svetu podsetila na ubistvo Džordža Flojda u Mineapolisu – kaže Medojević.

Biblijski pokret

Predsednik Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević izjasnio se o hapšenjima u Budvi i Đukanovićevoj diktaturi.

On je istakao da je ovo što se dešava u Crnoj Gori događanje naroda i biblijski pokret, jer ove litije, nezabeležene u 20. i 21. veku, na ulicama crnogorskih gradova najbolje svedoče da je narod spreman da, u skladu sa zakletvom sa Trojčindanskog sabora iz juna 2019. godine, i životima brani naše svetinje.

Diktatorske metode

Samostalna srpska stranka (SSS) ocenila je da je čin hapšenja čelnika opštine Budva Marka Carevića i Krsta Radovića kao i zaposlenih u SO Budva bezumni čin bahatog lica crnogorske vlasti.

Takvo ponašanje crnogorske vlasti, smatra SSS, polako ali sigurno poprima diktatorske metode delovanja.