Pixabay
Ilustracija

U Srbiji raste broj obolelih od korone na bolničkom lečenju, zbog čega se sve glasnije, uoči sednice Kriznog štaba, čuje mišljenje stručnjaka da treba uvesti propusnice koje bi vakcinisanim građanima omogućile odlazak u pozorišta, bioskope, tržne centre i druge zatvorene prostore.

Krizni štab i Vlada će ići u pravcu kovid-propusnica, nagovestio je dr Radmilo Janković, zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu, napomenuvši da se nešto mora učiniti. – Približavamo se broju od gotovo 1.000 hospitalizovanih pacijenata i pored otvaranja nove bolnice u Novom Sadu.

Imaćemo opterećenje zdravstvenog sistema – ukazao je dr Janković i dodao da ima teških pacijenata, starijih, koji zahtevaju duže bolničko lečenje, dok je kod mlađih većinom lakša klinička slika, a pojedini su u teškom stanju.

On smatra da uoči početka školske godine treba motivisati prosvetne radnike da se vakcinišu, pa čak i izvršiti pritisak da prime vakcinu, jer možda će to, kako kaže, motivisati i roditelje da vakcinišu i decu.

Osvrnuvši se na nevakcinisane zdravstvene radnike, Janković je ocenio da je necivilizacijski
da neko dođe u bolnicu, da ne može da se vakciniše iz zdravstvenih razloga i da ga zarazi zdravstveno osoblje.

On je istakao da je jedna stvar bezbednost, a druga efikasnost cepiva, jer kako je objasnio, pokazalo se da su vakcine bezbedne, ali je po broju hospitalizovanih fajzerova vakcina mnogo efikasnija.
– Oni koji su vakcine primili u januaru i februaru, trebalo bi da prime i treću dozu – rekao je dr Janković.

On je govoreći o motivaciji mladih naveo primer Engleske gde je bilo velike akcije vakcinacije na stadionima velikih klubova.Apelovao je na mlade da se vakcinišu i da ne potpadaju pod uticaje, jer u ovoj situaciji rezultat će biti samo gubitak života.

Za uvođenje kovid-propusnica je i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, koji kaže da se mora praviti razlika između vakcinisanih i nevakcinisanih. On se založio za motivaciju građana da se vakcinišu.
– Pravljenje razlike je neminovno, jer oni koji nisu vakcinisani povećavaju opasnost od nastanka novih varijanti virusa koje mogu sve da ugroze – naveo je Radojičić, koji je lekar, napominjući da bi se propusnicama štitili nevakcinisani, jer bi im bilo zabranjeno da uđu u rizične prostore.
Doktor Zoran Radojičić je naveo da su razlozi za nevakcinisanje neznanje i strah i upozorio da se još ne znaju posledice kod onih koji su imali blaži oblik infekcije.