Tanjug
Aleksandar Vučić

Međunarodni monetarni fond promenio je raniju procenu privrednog rasta za našu zemlju, koji će po novoj projekciji u ovoj godini iznositi šest odsto, a u narednoj 4,5 odsto. Ovo je otkrio Aleksandar Vučić tokom obilaska punkta za vakcinaciju pripadnika vojnog garnizona Beograda u kasarni Dedinje, ističući da je reč o značajnom porastu u odnosu na prethodnu prognozu, kao i da je stopa deficita smanjena.

– Ranije su govorili da će rast biti pet odsto za ovu godinu, a za 2022. godinu 3,8 odsto. MMF je novom prognozom došao do onoga što je Srbija govorila tvrdeći da će rast bruto društvenog proizvoda naše zemlje ove godine iznositi šest odsto. Ja sam govorio da može da ide i na sedam odsto – rekao je Vučić, dodajući da je i Evropska komisija povećala ranije procene rasta srpskog BDP, pa sada pominje stopu od 5,3 odsto, što je skok u odnosu na raniju projekciju o povećanju od 4,8 odsto.

Naglasivši da su to sjajne vesti za Srbiju, predsednik Srbije je najavio da će pozitivni ekonomski trendovi doneti boljitak svima.

– Od prvog januara 2022. prosečna plata u Srbiji ići će na 600 evra – rekao je Vučić, ističući da je srpska ekonomija za nekoliko godina uvećana za čak 50 odsto.

– Nikada nismo imali takav rast u istoriji – tvrdi predsednik, koji najavljuje još veći priliv direktnih stranih investicija, kao i velika ulaganja u vojsku i infrastrukturne projekte. On je uveren da to neće izazvati probleme.

– Srbija ove godine uprkos ogromnim investicijama u vojsku i investicione radove neće imati javni dug veći od 60,3 odsto. Važno je što to i MMF kaže, dodajući da će javni dug naše zemlje potom početi da pada – ukazao je Vučić.

On je ocenio da će vakcinacija, kao i finansijska pomoć koja će se pružiti vakcinisanima, ubrzati dodatno pokretanje privrede.

– U poslednjih šest dana nakon najave da će oni koji se do 31. maja budu vakcinisali dobiti finansijsku podršku uvećan je broj osoba koje su primile barem prvu dozu. Imamo trostruku uvećanu vakcinaciju u odnosu na prošlu nedelju. Imamo 23.000 do 24.000 novovakcinisanih dnevno, a bilo je između 8.000 i 9.000 – rekao je Vučić.

Govoreći o nameri Prištine da za svoje oružane snage izdvaja 100 miliona evra godišnje, predsednik Srbije tvrdi da ne treba da se plašimo takvih najava.

– Mi izdvajamo dve milijarde, što su neuporedivi podaci. Njihova namera je jasna, ali ne mogu da nas ugroze. Naše je da čuvamo mir i stabilnost – zaključio je Vučić.

Najavljuju povlačenje Kfora i Unmika

Predsednik Srbije tvrdi da ima obaveštajnu informaciju da će jedna velika sila zatražiti povlačenje Kfora i misije Unmik sa Kosova.

– Ta vest je zabrinjavajuća. To bi bila katastrofa za nas i ne znam da li ste svesni šta bi to značilo. Zamoliću generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da upotrebi svoj uticaj da do toga ne dođe – rekao je Vučić, dodajući da će se uskoro sastati sa Stoltenberogom. Kako je rekao, očekuje ga još mnogo važnih susreta pošto u petak u našu zemlju stiže predsednik Slovenije Borut Pahor. Nakon toga Vučić ide na samit lidera regiona u Sloveniji, odakle će se zaputiti za Brisel, gde će razgovarati i sa generalnim sekretarom NATO.

Vojnici pokazali odgovornost

Obilazeći punkt za imunizaciju u kasarni Dedinje, predsednik Srbije zahvalio je vojnicima beogradskog garnizona što su se odazvali na vakcinaciju.

– Vaša odluka je dobra, jer nam to daje mogućnost da radimo i napredujemo i da pokrenemo zemlju. To je korisno i za vas i vaše porodice. Oko 180 ljudi, vojnika i članova njihovih prodica došli su da se vakcinišu. Očekujemo da odziv bude još veći. Veoma sam zadovoljan, jer ljudi u Srbiji zaslužuju odgovorno ponašanje – poručio je Vučić.