EPA-EFE/Đorđe Savić
Život u strahu: Most koji deli južni i severni deo Kosovske Mitrovice

Nove uznemirujuće albanske provokacije u severnom delu Kosovske Mitrovice sa zastavama Albanije i terorističke OVK postavljenim u etnički mešovitom naselju Bošnjačka mahala, s obzirom na to da je reč o osetljivom terenu, svakako predstavlja jednu vrstu pretnje nealbanskom stanovništvu, smatra advokat Gorana Petronijevića, koji se 1998. i 1999. radio kao sudija na ispomoći u Peći.

Petronijević u izjavi za “Vesti” iznosi mišljenje da se kosovski Albanci na ovakav potez nisu usudili bez međunarodnih, odnosno britanskih leđa, pošto ih London zdušno podržava.

– Ovim postavljanjem zastava kosovski Albanci hoće da stave do znanja da je i taj deo grada iako naseljen i Srbima i Albancima i Bošnjacima njihova teritorija. S druge strane, može to da bude njihova smišljena provokacija. Odnosno da iznerviraju neke od stanovnika naselja da skinu ta obeležja i da se zbog toga proizvedu nasilje i fizički sukobi – tumači naš sagovornik.

Petronijević, uz podsećanje da je zvanični London imenovao generala Stjuarta Piča za specijalnog britanskog izaslanika za Zapadni Balkan, ne isključuje ni mogućnost da su upravo vlasti Velike Britanije inicirali ovakvu akciju kosovskih Albanaca.

– Prema kom pravnom osnovu, odnosno međunarodnom aktu ili bilateralnom ugovoru Londona sa Beogradom je Stjuart Pič imenovan i prema kom osnovu je došao da se bavi subverzivnom delatnošću na našim prostorima – zapitao je Petronijević.

On je, ukazujući da je general imenovan i stigao, a da niko o tome nije znao dok nisu objavili mediji, ocenio da to liči na ponašanje koje zapadni deo Balkana tretira kao Divlji zapad. Takvi poput Piča, kako ističe Petronijević se ne mire već sukobljavaju:

– Mislim da je stigao u region kako bi podgrejao nestabilnost, ne bez znanja britanskog establišmenta koji je možda i inicirao ovakav potez u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici.

Zastave su, kako se čulo u Mitrovici, postavile mlađe osobe. Tamošnji mediji navode da su zastave Albanije tu i ranije bile, a dodate su im tokom noći između ponedeljka i utorka zastave OVK.

O provokaciji sa zastavama javnost je obavestila Kancelarija za Kosovo i Metohiju iz koje je saopšteno da je reč o smišljenoj, opasnoj provokaciji sa ciljem da izazove neodmerenu reakciju srpskog naroda na severu pokrajine, a koji je teško stradao upravo od ruku terorista UČK.

– Iako je izvršilac sakriven, slavljenje terorističke UČK ima svoj prepoznatljiv potpis i vodi sve do vlasti u Prištini – ocenila je Kancelarija za KiM.

Ekstremista u odelu

Očigledna je, kako navodi u saopštenju Kancelarija za KiM, namera Aljbina Kurtija da ponovo podigne tenzije na severu Kosova i Metohije, izazove incidente i tako pokuša da skupi neki politički poen.

– To što Kurti nije dobrodošao u srpske sredine na KiM, a sever pokrajine mu predstavlja svakodnevnu opsesiju, ne može kompenzovati ovakvim akcijama i kačenjem zastava terorističke organizacije u srpskim sredinama – navela je Kancelarija za KiM, uz ocenu da Kurtija očigledno ne zanimaju dijalog i normalizacija odnosa, već ga zanima novo rasplamsavanje tenzija kroz koje pokazuje još jednom svoje pravo lice ekstremiste, preobučenog u odelo političara.

Podgrejavanje nestabilnosti: Goran Petronijević

Priština bojkotuje dijalog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, povodom novih provokacija na severu KiM, kazao da nikada nije imao sumnje da će raditi na pokušaju da izazovu Srbe na svaki način. Istakao i da veruje u smirenost i trpeljivost građana srpske nacionalnosti, kao i da je siguran da kosovski Albanci neće pokušavati, bar u ovom trenutku, da idu u ozbiljnije akcije protiv srpskog stanovništva na KiM. On je istakao i da Priština ne želi uopšte da razgovara sa Beogradom.