Đ. Janković
Sačuvali priče o našim ljudima, običajima i naravima: Dobrila i Dobrivoje Pantelić

Putujući festival dokumentarnog filma “Mladenci 2023”, kreće 22. marta iz lozničkog Vukovog doma kulture, nastavljajući tradiciju filmskog druženja porodice Pantelić iz Donjih Brezovica sa njihovom publikom. Posle dve godine pauze, zbog pandemije kovida, ponovo će napuniti sale, ali se ovaj festival razlikuje od svih prethodnih jer prvi put na njemu nema Dobrivoja Pantelića, osnivača i idejnog tvorca. Pre tri godine korona je razdvojila do tada nerazdvojni tandem, bračni par Dobrivoja i Dobrilu Pantelić. Uprkos velikom gubitku Dobrila je sa sinom Milanom i snajom Sandrom nastavila dalje.

– Naš festival organizujemo 17. put. Zbog korone smo stali 2020. godine, kada smo izgubili našeg Dobrivoja, a festival smo tada održali putem interneta. On je živeo za dane festivala, voleo je da sreće ljude u punim salama i odlučili smo da nastavimo ono što je započeo. Nastavili smo kamerom da beležimo priče iz Rađevine i okoline, šaljemo priloge za Jutarnji program RTS, a sada nastavljamo i naš putujući festival – kaže Dobrila.

Publika će videti četiri filma. Dokumentarno-igrani “Doko” o Dobrivoju koji je 50 godina filmskom kamerom beležio narodne običaje, verovanja i priče iz Rađevine, ali i Jadra, Azbukovice i Podgorine i snimio neprocenjivu zbirku dokumentarnih, etnoloških i igranih filmova. Tu su i filmovi “Priče iz vodenice” i “Stari kovač” i priča o hlebu tainu koji je spasao srpsku vojsku u Prvom svetskom ratu. Svi filmovi traju od 12 do 15 minuta, a posle Loznice videće ih publika i u okolnim opštinama. Najpre će 23. marta biti prikazani u malozvorničkoj biblioteci “17. septembar”, a onda dan za danom idu u hol bioskopa u Ljuboviji, velika sala biblioteke u Peckoj, a u nedelju, 26. marta, završnica u krupanjskom Domu kulture. Sve projekcije su besplatne i počinju u 19 časova.

Snimili 150 filmova

Inače, Dobrivoje i Dobrila, iz Donjih Brezovica, snimili su više od 150 dokumentarnih, etnoloških i igranih filmova i dobili više od 130 nagrada na domaćim i inostranim festivalima. Redovno se njihovi prilozi emituju na RTS, često i u emisiji Trezor.