Tanjug
Završetak na vreme: Aleksandar Vučić s radnicima

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je kompresorsku stanicu kod Velike Plane, na gasovodu Balkanski tok i istakao da je veoma zadovoljan, jer se godinama čekalo na ovako velike infrastrukturne projekte.

In je ukazao da je ovaj gasovod jedan od najvažnijih za našu zemlju. Naime, ovo je nastavak Turskog toka koji vodi iz Rusije ispod Crnog Mora, pa preko Turske, Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovačke do Gaspromovog podzemnog skladišta u austrijskom Baumgartenu. Stanovništvo i privreda Srbije biće obezbeđeni gasom, a pritom se još očekuje prihod i do 150 miliona evra godišnje od naplate tranzita ovog goriva prema Mađarskoj i dalje.

– Preko 80.000 gradilišta u ovom trenutku imamo u Srbiji, a pre samo nekoliko godina na nivou države bilo ih je samo oko 12.000. Samo na gradilištu Moravskog koridora trenutno ima oko 2.500 radnika dnevno – zadovoljno je konstatovao Vučić, ali je i primetio da je državni put od Velike Plane do Žabara, uz deonicu gasovoda, dosta loš i naložio da se uradi tih devet kilometara.

Predsednik je rekao da je ponosan na urađeno.

– Mi ovakav gasovod nismo izgradili za 70 godina, a sada i ne pričamo o njemu kao da se stidimo uspeha. A gasovod je žila kucavica.

Kada kažemo narodu kompresorska stanica, 99 odsto ljudi ne zna o čemu se radi, kao što ni ja nisam. Ali bez ove stanice, mi ne bismo mogli da imamo uravnotežen gas. Ovim rešavamo veliki problem koji muči svaku zemlju, a to je energetsku efikasnost – istakao je Vučić.

Ni crva sumnje

On se zahvalio srpskim i ruskim kompanijama na trudu, ali i zato što rade u teškim uslovima da bi sve bilo završeno u roku, do oktobra, kako bi Srbija što pre zarađivala na tranzitu. Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko odgovorio je srpskom predsedniku da je veoma zadovoljan i da kompresorska stanica pokazuje da se gasovod razvija u skladu sa ugovorima i tempom o kom su razgovarali 1. januara ove godine.

– Nema ni crva sumnje da će sve biti završeno u oktobru. Srbija će postati tranzitna zemlja za gas – rekao je ambasador Bocan Harčenko i dodao da je ovo evropski projekat u Srbiji.

Fale nam majstori

Predsednik Vučić je potom prišao radnicima, pozdravio ih i pitao kako izdržavaju vrućinu ovih dana.

– Normaljna (normalno) – odgovorili su radnici za koje se ispostavilo da su Rusi, pa je predsednik popričao s njima na njihovom jeziku.

Tu je bilo i nekoliko radnika iz Slovenije, pa naših, ali i oko 70 Turaka.

– Turci su dobri radnici, naš je problem što u Srbiji više nemamo ni mesara ni tesara – prokomentarisao je predsednik i poželeo svima srećan rad.

Manji troškovi

Predsednik Vučić ocenio je da je ovaj gasovod od ključne važnosti za razvoj Srbije, jer obezbeđuje energetsku stabilnost zemlje i nove investicije.

– Balkanski tok će znatno smanjiti troškove dopremanja gasa koji smo preko Ukrajine i Mađarske plaćali 48 dolara po kubnom metru, dok će nas ubuduće koštati 12 do 14 dolara – rekao je predsednik.

Izvozimo struju

Vučić je ukazao da Srbija ima najeftiniju električnu energiju u celoj Evropi.

– A to je zato što proizvodimo najviše struje u regionu. Makedoniji prodajemo struju. Rastu i naše potrebe za električnom energijom, imamo sve više fabrika, povezujemo mnogo gradova – rekao je Vučić.

Angažovano 1.500 radnika

Investitor ovog projekta je Gastrans, zajedničko preduzeće ruskog Gasproma i Srbijagasa. Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je rekao se stanica kod Velike Palne radi po najsavremenijem standardu za zaštitu od požara i da je završeno 87,4 odsto radova. On je istakao da je na gradilištu stanice angažovano oko 1.500 radnika dnevno.

Cevi za 403 kilometra

Početkom jula, Srbijagas i mađarska gasna kompanija FGSZ spojile su cevi Balkanskog toka, čime je kompletirana čitava trasa i prve količine ruskog gasa kroz našu zemlju do Srednje Evrope trebalo bi da poteknu 1. oktobra.

– Dužina gasovoda kroz Srbiju od Zaječara do Horgoša je 403 kilometra.

– Osim ove kompresorske stanice, izgrađeno je 18 blok stanica, četiri prijemno-otpremna čistačka mesta i četiri merne stanice.

– Za ceo gasovod kroz Srbiju upotrebljeno je 190.000 tona cevi, izgrađeno je 12 prelaza preko reka, uključujući Dunav u dužini od 1.400 metara, što je evropski rekord.

– Gasovodom će prolaziti do 12,4 milijardi kubika gasa godišnje za potrebe Srbije i zemalja EU.

Smetaju naš čelik i bakar

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je veoma zabrinut zbog “karbon taksi” koju pokušava da nametne Evropska komisija na proizvode pri čijoj proizvodnji se izdvaja velika količina ugljen-dioksida.

On je ranije isticao da je reč o triku u kom bi Srbija u zamenu za pohvale sa Zapada trebalo da uvede te takse. A posledica bi bila da poskupe naši proizvodi, čime bi na tržištu postali nekonkurentni bakar iz Bora i čelik iz Smedereva, odnosno kineske kompanije koje su ih privatizovale.

Stoga je Vučić ranije upozorio da je reč o pokušaju da se pobede Kinezi u tržišnoj ekonomiji. Ipak, on je iz Velike Plane poručio da se nada da će Srbija imati snage da to prevaziđe.

Velika je borba za novac, nagledaćemo se mi cirkusa u narednih godina, jer ogromne su promene, a bogati žele da zadrže novac, ali, što se tiče gasa, nema zime za nas – rekao je Vučić.