D. Nikolić
Raj na 30 ari: Milenko Ilić kraj svog Hilandara

Manastir Velika Remeta i crkva Svetog Nikole u Kuršumliji od ove turističke sezone krase Park minijatura, poznatiji kao Park maketa, Milenka Ilića iz Despotovca. Ovu jedinstvenu turističku ponudu u Srbiji čini 40 maketa manastira, rađenih u srazmeri 1:17 i desetak srpskih kuća moravskog stila, smeštenih na 30.000 kvadratnih metara. Park se nalazi na izlazu iz Despotovca na regionalnom putu ka Resavskoj pećini. Ne postoji kontinent s kog ljubitelji ovakve vrste umetnosti, ali i srpske vere i tradicije, nisu bili Ilićevi gosti. Park maketa nalazi se u nekoliko stranih turističkih vodiča, što ovom ambicioznom Despotovčaninu olakšava dolazak stranih turista.

– Početak sezone bio je već 27. februara i sve je ukazivalo da će ona biti fantastična. Nažalost, virus korona potpuno je preokrenuo situaciju. Mislim da će posećenost biti smanjena za 50 posto poseta u odnosu na prošlu godinu, ali, iskreno, biću sasvim zadovoljan i time – kaže Ilić za “Vesti” i dodaje da se stranci više interesuju za srpske svetinje.

Uskoro i u Mađarskoj

U prilog tome govori i njegov najnoviji projekat za Mađarsku. Naime,

Milenko trenutno izrađuje makete za tamošnji park, sličan njegovom. U njemu će biti najznačajnije srpske građevine.

– Veoma me raduje što ću na ovaj način naše kulturno – istorijsko nasleđe promovisati van naših granica. Kada smo razgovarali o tome, nisam baš verovao da će dogovor biti realizovan. Međutim, kada su doneli ugovor i kada je projekat uradio episkop Lukijan sa svojim timom bio sam presrećan što ću duhovno nasleđe moći da prezentujem u Mađarskoj. Veći deo projekta finansira Vlada Mađarske. Park će, ako Bog da, biti smešten u porti našeg manastira Grabovac u Mađarskoj. Imaće 17 maketa, među kojima će biti manastiri Visoki Dečani, Sopoćani, Gračanica – ponosan je Ilić.

Na ideju da napravi ovaj originalni park, Ilić je došao kada je video knjigu Dušana Kamuškog, u kojoj su predstavljene najznačajnije građevine u Srbiji. Tako je pre 15 godina napustio rudnik Rembas, uzeo socijalni program i uložio ga u Park minijatura.

Gosti iz Dubaija

Iako je Milenko po zanimanju rudarski tehničar, sve makete izradio je sam od prirodnih, ali i veštačkih materijala koji su specifični i u dužem periodu mogu da izdrže sve vremenske uslove bez vidljivih promena. Park je otvoren 2008. godine kada je u njemu bilo samo 14 maketa. Svake godine Ilić je dodavao nove. Danas su tu makete Ravanice, Žiče, Studenice, Bogorodice Ljeviške, Visokih Dečana, Pećke patrijaršije…, a najviše vremena mu je, kaže, trebalo za Gračanicu. Punih osam meseci.

– Već prve godine imao sam goste iz Dubaija, Alžira i Jerusalima. Moram da priznam da sam bio oduševljen što je njih zanimalo naše duhovno i kulturno nasleđe. Imam nekoliko knjiga utisaka, a moj park možda najbolje oslikava zapis emisije Sat. “Ovo je pravi primer kako se jedna ideja, nošena entuzijazmom, može pretvoriti u veliko delo i stvarnost koja podseća na sva vremena, ali ostaje za budućnost. Ovo je škola hrišćanstva i pravoslavlja. Ovo je primer i delo za poštovanje i divljenje”, napisala je ekipa ove emisije – kaže Ilić.

Knjige utisaka pune pohvala

On dodaje da ima nekoliko knjiga utisaka.

Jedan od njih ostavio je Miro Marković.

– Hvala ovom dobrom čoveku, koji je posvetio svoj život pravljenju kopija naših duhovnih građevina. Veliki broj Srba nije upoznat sa svim našim neprocenjivim kulturnim blagom. Sva ta blaga čine srpski doprinos, ne samo veri i arhitekturi, već su večni spomenici našeg postojanja kao naroda i vrednih građevinara. Imali bismo mi i više, ali ogroman broj ratova mnoge je pretvorio u pepeo. Nikad ne mogu da oprostim krvavim Nemcima što uništiše Narodnu biblioteku Srbije 1941. godine – zapisao je Milo.

Ni Milena Dragojević nije bila ravnodušna.

– Ne može rečima da se iskaže osećanje posle vašeg divnog predavanja i vašeg dela koja ostavljate budućim generacijama da se i oni dive našoj baštini – zabeležila je ona.

Građeno srcem

Milenku su najdraži komentari najmlađih, među kojima je izdvojio utiske učenika drugog razreda škole iz Aleksinca, koji su zapisali:

“Originalno, prelepo, srcem rađeno i građeno. Ljubavlju protkano za mlade generacije.”

“Ovaj dan ću zapamtiti sve dok ne umrem”, napisao je devetogodišnji Uroš Zdravković iz Niša.

Pravi raj za oči

Kada je videla ovaj jedinstveni muzej maketa sakralnih objekata, Tanja Granić, rodom iz Čajniča, koja živi i radi u Beogradu, rekla je da je imala sreće da je “put odvede u raj, Park minijatura najlepših srpskih zdanja, koji je Milenko stvorio sa svojih 10 prstiju”.

– Umesto na more, jedne godine sam sa porodicom obišla manastire Manasiju i Ravanicu, Resavsku pećinu, izletište Lisine kod Despotovca. U povratku smo prolazili pored Parka maketa. Bila sam prilično umorna, pa sam suprugu i deci rekla da pogledaju, a da ću ih ja sačekati ispred. Ubrzo pošto su ušli u park, došli su do mene i rekli mi “ovo moraš da vidiš”. Kada sam ušla, nisam mogla da verujem svojim očima kakav biser se skrivao iza te kapije. Za razgledanje onog što je Milenko stvorio bio bi potreban čitav dan uz dobrog vodiča – ocenila je Tanja i dodala da bi svaki osnovac u okviru redovne ekskurzije trebalo da obiđe ovaj u svetu jedinstveni Park minijatura najlepših srpskih zdanja.

Dolaze i turisti iz Japana

Milenko kaže da osim tapšanja po ramenu od Ministarstva kulture nije dobio konkretnu pomoć. Ali kroz njegov park prošlo je petnaestak stranih ambasadora. Oni ga, veli Milenko, uvek pitaju da li je država pomogla projekat, jer ona izlazi iz okvira privatne inicijative i ima nacionalni karakter.

– U svakom slučaju, dobar glas daleko se čuje. Ume da dopre i 15.000 kilometara daleko. Tako me je iznenadila poseta japanskih turista, koji su zahtevali od njihovog vodiča da posete ovo mesto – kaže još Milenko i dodaje da mu u Parku minijatura svakodnevno pomažu sin Nikola i supruga Slavica.