Lična arhiva
Velika porodica: Prvi ansambl Sloge

Ova godina bila je veoma turbulentna za ceo svet, a posebno za građane Italije koja je jedna od najpogođenijih zemalja kada je reč o virusu korona. Ipak, članovi Kulturno-umetničkog društva Sloga iz Vićence će 2020. godinu zapamtiti i po nečem lepom – 18. rođendanu svog društva.

Dušan Aleksić, direktor kluba i jedan od osnivača, i Vesna Vučković koja je u Slogi već 15 godina, kažu za “Vesti” da su na Vidovdan 18. rođendan obeležili drugačije nego što su planirali. Izostalo je slavlje, nije održan ni veliki koncert za koji su se pripremali, već je samo nekoliko članova otišlo u crkvu i odnelo kolač na osveštanje. Ipak, svi članovi kluba u šali kažu da su konačno postali punoletni, a da će punoletstvo proslaviti kad prođe korona.

COVID-19 im je omeo mnoge planove, pa i taj da osvoje zlatnu medalju na Evropskoj smotri srpskog folklora koja je trebalo da se održi u Parizu i tako na najlepši mogući način proslave rođendan. U klubu se ipak nadaju da će sledeće godine moći da ostvare i taj san.

Vatra srpstva

Dušan Aleksić želi da iskoristi priliku i u “Vestima” javno svim članovima KUD-a čestita rođendan.

– Pre svega bih poželeo da ovo ludilo koje je uhvatilo ceo svet što pre prođe, da ponovo živimo bez straha, da ponovo zapevamo, zaigramo i nastavimo da živimo kao velika porodica. Takođe, svima želim srećne predstojeće novogodišnje i božićne praznike. Čestitam im ovako jer prema svemu sudeći, proslava koje smo prethodnih godina organizovali neće biti. Mi smo uvek pravili veliku proslavu Srpske nove godine, mali su izgledi da će to biti moguće u januaru 2021. – rekao je Dušan.

On podseća da im je jedna od poslednjih aktivnosti ove godine bila odlazak u Milano na proslavu Dana državnosti Srbije koju je organizovao naš Generalni konzulat. Kako je istakao, Sloga iz Vićence je velika porodica koja igra važnu ulogu u očuvanju srpske tradicije i kulture među našim ljudim u tom delu Italije.

– Mi smo relativno mlada dijaspora, jer se najveći broj Srba u Italiju doselio devedesetih. Svima nam je nedostajao deo Srbije pa je iz tog nedostajanja i došlo do okupljanja oko istog cilja, da budemo bliži vatri srpskog identiteta – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, deca u početku nisu prepoznavala zašto je važno da drže do svojih korena, međutim roditelji su bili uporni.

– Ja na primer imam petoro dece i svih petoro više vole Srbiju od Italije. Supruga i ja smo trudom uspeli da postignemo da deca ne zaborave odakle su, da govore srpski, da čitaju Mešu Selimovića i Jovana Jovanovića Zmaja, da igraju folklor – s ponosom priča Dušan.

U prvom folklornom ansamblu Sloge je tridesetak članova, a isto toliko imaju i u najmlađem timu. Dece srednjeg uzrasta ima oko četrdeset.

Sofija Baćo i Petar Petrović

Dišu kao jedan

Vesna Vučković deo je Sloge već 15 godina. Njen suprug je umetnički rukovodilac prvog ansambla, a sin igrač. Ona je tu da pomogne oko svega što je potrebno, da organizuje nastupe, osmisli koncerte, vodi program, pomogne igračima oko svega, a u šali kaže da je kao zla maćeha jer ume i da podvikne kada treba.

– Nekada moram da budem i stroga. Ipak, kada vidim decu na sceni, meni srce hoće da pukne od sreće i prestajem da budem zla maćeha. Svi oni rastu u dobre ljude, drže se zajedno, druže se, pomažu jedni drugima. Dišu kao jedan i ja ne mogu biti ponosnija što je to tako i što drže do svoje tradicije. Iako su mnogi od njih rođeni u Italiji, svesni su svojih korena, čuvaju srpski jezik i to me veoma raduje – kaže Vesna.

Ističe da im je korona, između ostalog, omela i probe tokom 2020. godine.

– Deci su mnogo nedostajale probe i okupljanja. Počeli su bili uveliko i da pripremaju nastup za Evropsku smotru u Parizu koja je otkazana, to im je svima teško palo. Učestvujemo na Smotrama od 2011. godine i do sada smo osvojili bronzanu medalju prošle godine u Beogradu – navodi Vesna.

Kako kaže, dešavalo se i da ih Italijani često zovu da nastupaju i predstavljaju srpsku kulturu na raznim festivalima i manifestacijama, što su oni vrlo rado prihvatali.

– Nadam se da će kovid uskoro proći pa ćemo moći da nastavimo živote tamo gde smo stali i uživamo u folkloru onako kako smo navikli – zaključila je Vesna.

Dušan dodaje da je posebno ponosan što je Sloga zajedno sa Crkvom jedan od pokretača Srpske dopunske škole koja u Vićenci postoji već deset godina.

– Dopunska škola je važna za očuvanje našeg identiteta u dijaspori.

Biblijski festival: Mališani Sloge i deca sveta u katedrali u Vićenci

Onlajn “Žikino kolo”

Pandemija je članove Sloge sprečila da se druže uživo, ali su oni ipak pronašli način pa su se družili onlajn.

– Mladi su čak organizovali onlajn farbanje jaja, stalno su u kontaktu, dopisuju se. Planiraju da organizuju onlajn školu folklora koja bi bila za sve uzraste. Tokom izolacije dosetili su se i organizovali da svaki član odigra “Žikino kolo” i snimi se pa su napravili kompilaciju tih video-snimaka. To je privuklo i pažnju javnosti, a i “Vesti” su proletos o tome opširno izvestile – podseća Vesna.

Nastali na Vidovdan

Sloga je osnovana zvanično 2002. godine, 28. juna na Vidovdan pri srpskoj crkvi u Vićenci.

– Mi Srbi smo počeli da se okupljamo oko Crkve, tamo smo sklapali prijateljstva, pa moram da istaknem da je Crkva podstakla nastanak našeg društva, kao udruženja koje treba da čuva srpsku tradiciju i kulturu. Iako smo počeli da se okupljamo i igramo još devedesetih godina kada je osnovana i parohija, zvanično smo registrovani pre 18 godina – objašnjava Dušan Aleksić.

Kako kaže Sloga je specifična jer slavi dve slave: osnivačku 28. juna i krsnu slavu Spasovdan.

Avio-sekcija

Pored održavanja folklorne tradicije, u Slogi se bave i sportom, organizuju turnire.

– Imamo čak i srpsku ligu u malom fudbalu, ali i još jednu specifičnost, a to je avio-sekcija. Imamo naše instruktore, pilote i koristimo priliku kada je lepo vreme da članovima kluba pružimo poseban doživljaj letenja avionom – navodi Dušan.

Prva medalja: Slavlje posle osvajanja bronze u Beogradu

Pomoć sunarodnicima

Humanitarni rad je nešto što je svima u klubu veoma važno. Pomagali su zemljacima u matici u raznim situacijama – siromašnima, posle poplava, prikupljali novac za lečenje obele dece…

– Od kada postojimo, tokom božićnih praznika zajedno sa Savezom Srba Italije prikupljamo pomoć za narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji. Ove godine ćemo takođe prikupljati pomoć, ali na malo drugačiji način. S obzirom da nema organizovanih manifestacija i proslava dobrovljni prilog će naši ljudi ostavljati u hramu Svetog Luke u Vićenci – ističe Vesna.

Uskoro novi prostor

U KUD-u Sloga su radosni jer će uskoro dobiti prostor u kome će moći da održavaju probe.

– Parohija SPC je pokrenula veliki poduhvat. Bilo je veoma teško da dođemo do nekog našeg prostora koji ne moramo da iznajmljujemo, a Crkva je taj problem rešila. Nedavno su kupili jedan lep prostor koji će biti Srpski kulturni centar i gde ćemo moći da održavamo probe. Srpska zajednica ovde će imati svoj kutak, svoje parče neba u Italiji – rekao je Dušan Aleksić.

Stomatolog kolovođa

– Mnogi naši omladinci odlaze na studije, ali uvek se rado vraćaju i posećuju nas. Dobili smo nedavno i prvog doktora, to je Stefan Marjanović, momak koji je odrastao u Slogi. Studirao je stomatologiju u Trstu, doktorirao je i vratio se u klub. On je sada koreograf i radi sa mlađim ansamblom. Deca nam se uvek vraćaju i na to smo ponosni – ističe Dušan.

Moja mati ćilim tka: Koreografija na Evropskoj smotri 2019.

Nastupi širom Evrope

Folklorni ansambl Sloge iz Vićence često je nastupao i van Italije na priredbama drugih srpskih klubova i Evropi i u matici. Tako su, na primer, u decembru prošle godine u jednom danu nastupali u tri zemlje i tri grada – Lucernu, Kraljevu i Beču. Dok su folkloraši bili u Lucernu i Kraljevu, sportska sekcija Sloge, seniorska fudbalska ekipa, učestvovala je na turniru u organizaciji KSD Bambi iz Beča.

Takođe, u Italiji su nastupali na brojnim manifestacijama sa predstavnicima drugih nacija i domaćinima i uvek na najbolji način predstavljali otadžbinu Srbiju.