Privatna arhiva
Karl Nehamer

Dnevni list “Vesti” je generalnim sekretarima svih značajnih austrijskih partija postavio nekoliko pitanja koja se odnose na srpsku zajednicu u Austriji.

Koliko dobro poznaju i koliko im je važna srpska zajednica u Austriji, da li će se u predstojećoj kampanji posebno obraćati Austrijancima srpskog porekla, neka su od pitanja na koje smo dobili odgovore.

Nova Narodna partija Austrije (OeVP) sebe smatra političkom domovinom svih koji žele pozitivno da utiču na razvoj Austrije nezavisno od porekla i koji sebe mogu identifikovati sa vrednostima i osnovama stranke, te je kao takva otvorena za sve ljude, ističe Karl Nehamer, generalni sekretar narodnjaka .

Da li Narodna partija Austrije zna koje su političke želje i težnje Srba u Austriji?

– Kao nova OeVP želja nam je da Austriju ponovo vratimo na vrh i nastavimo uspešan put Sebastijana Kurca. Od toga profitiraju svi Austrijanci, nezavisno kojoj etničkog grupi pripadaju. Nema veze odakle je ko poreklom, već je bitno za šta se zalaže i radi – naglašava Nehamer.

Koliko političkih funkcionera srpskog porekla ima u Narodnoj partiji Austrije?

-Želimo šansu raznovrsnosti da iskoristimo što bolje u korist Austrije. Pozivamo građane da zajedno preuzmemo odgovornost za našu zemlju, njene stanovnike i budućnost. Mi smo narodna partija i kao takvoj nam je prioritet da imamo sluha za želje i težnje oko 300.000 građana srpskog porekla, koji daju značajan doprinos razvoju i blagostanju naše zemlje. Oni su u svakom trenutku pozvani da se svojim idejama i željama angažuju u OeVP .

Da li je dijalog Beograda i Prištine moguć dok postoje takse koje su uvele kosovske vlasti?

– Narodna partija Austrije sebe na međunarodnoj sceni smatra kao nekog ko gradi mostove i posreduje, te u tom smislu želi da doprinese da o svim otvorenim pitanjima u regionu bude konstruktivno pregovarano i da ona budu rešena. Nastavak i intenziviranje dijaloga Beograda i Prištine ćemo uvek i u svakom pogledu podržati. U tome vidimo našu posebnu odgovornost za dobru zajedničku budućnost naših zemalja u zajedničkoj Evropi – zaključio je Nehamer.

Blagostanje Zapadnog Balkana

Da li bi, pored EU, u rešavanje kosovskog problema trebalo uključiti SAD i Rusiju?

– Razvoj Zapadnog Balkana je oduvek bio važan i Sebastijan Kurc i predstavnici nove OeVP
su se uvek na evropskom nivou angažovali kao partner zemalja tog regiona. Sigurnost i stabilnost Evrope zavisi od bezbednosti i stabilnosti u evropskom susedstvu. Za to je važna jasna evropska perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana, bez kojih bi ujedinjena Evropa ostala nepotpuna – ističe Nehamer.

On je ocenio da jasna evropska perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana ne deluje samo stabilišuće na ceo region, već jača blagostanje, bezbednost i šanse za budućnost posebno za mlade u tim državama.