EPA-EFE/RONALD WITTEK
epa08219219 Federal Police officers escort a German citizen (C) suspected of terrorism to his arraignment at the Federal Supreme Court (BGH) in Karlsruhe, Germany, 15 February 2020. According to media reports, twelve people linked to a suspected right-wing terror network have been arrested during police raids across six states on suspicion of planning attacks against politicians, asylum seekers and Muslims.

Nemci će ubuduće lakše rešavati problem s potencijalnim ekstremistima. Naime, Savezni kriminalistički ured (BKA) upravo testira novi sistem za borbu protiv desničarskog terorizma koji će pomagati policiji da pravovremeno otkriva ekstremiste koji važe za najopasniju grupaciju u zemlji.

Takav sistem godinama se koristi u oblasti otkrivanja i eliminisanja islamista. Reč je o instrumentu kojim bi se ubuduće vršila analiza delovanja potencijalnih atentatora i procena snage tih desničara. Nazvan je skraćeno RADAR, a policiji širom Nemačke će obezbeđivati standardizovano istraživanje i analizu jer BKA namerava da novom organizacijom i s više agenata intenzivnije radi na otkrivanju i gušenju desnog ekstremizma. Tomas Haldenvang, šef Službe državne bezbednosti koja se u Nemačkoj zove Savezni ured za zaštitu ustava (BfV), govorio je na javnom saslušanju u kontrolnom odboru Bundestaga o ovom vidu otpora jačanju dve pomenute grupacije koje ozbiljno prete miru i stabilnosti zemlje.

– Najveću pretnju po bezbednost i demokratiju u Nemačkoj i dalje predstavlja desničarski ekstremizam – izjavio je prvi čovek Službe državne bezbednosti potkrepljujući to podatkom o 33.000 osoba koje deluju na desno radikalnoj sceni. – Od tog broja, njih 13.300 su skloni nasilju, pa je spisak krivičnih dela sve duži – kazao je Haldenvang.

O ovome su nemački bezbednjaci upoznali i Evropol, ali Evropi nedostaje strategija protiv desničarskog nasilja, odgovorili su iz centrale ove policijske organizacije u poverljivom izveštaju prosleđenom u Berlin. Sad se traži određivanje prioriteta u borbi svih službi bezbednosti, pre svega kad je reč o nadzoru nad neonacistima koji važe za naročito opasne u redovima desničarskih ekstremista. Ovde se navodi nemački podatak o stavljanju pod mere stalnog nadziranja 75 osoba koje su po mišljenju bezbednjaka izuzetno opasne jer bi u svakom trenutku mogle da izvrše napad. U zatvoru su 34 člana, a 182 su obeleženi kao “relevantne osobe” koje su važni akteri na neonacističkoj sceni ili podržavaju osumnjičene teroriste. Jedna od ćelija, tzv. Grupa S, bila je početkom prošle godine meta istražnih organa koji su proveravali njihove kontakte u policiji i vojsci.

Saradnja sa susedima

Nemačka služba bezbednosti u borbu protiv terorizma ne ide sama jer tesno sarađuje s kolegama iz Austrije i njihovim Saveznim uredom za zaštitu ustava i borbu protiv terorizma (BVT).

Podrška eksperata

Kriminološki centralni biro iz Vizbadena radio je sa svojim naučnicima na razvoju projekta za praćenje i izolovanje desničarskih ekstremista, a pomoć su pružali i zaposleni u višoj policijskoj školi u pokrajini Zaksen-Anhalt.