Lična arhiva
Ekipa koja je uredila put do Reke

Krsta Petrišorević, predsednik Jedinstva iz Švehata, najstarijeg našeg kluba u Donjoj Austriji, radno je proveo letnji odmor u otadžbini ulepšavajući rodni kraj.

Petrišorević, kao i mnogi dijasporci, tokom slobodnih dana koje provode u zavičaju, daje veliki doprinos ulepšavanju rodnog mesta, o čemu često ne brinu nadležni u mesnim zajednicama, kao što je to slučaj u Reci.

Nakon što je pre nekoliko nedelja osveštan zvonik u rodnoj Reci, za čije podizanje su zaslužni Petrišorević i njegov kum Aleksandar Cane Lukijanović, o čemu su “Vesti” ranije izveštavale, on je organizovao radnu akciju čišćenja i sređivanja okoline oko vodopada Blederija, koja se nalazi na području tog sela.

Ovu radnu akciju organizovao je zajedno sa Sašom Nikolić, predsednikom Opštine Kladovo, koji je doveo 45 učesnika akcije iz više sela sa teritorije ove opštine.

Ljubiša Gušatović, Saša Nikolić i Krsta Petrišorević

Takođe, u pomoć je “priskočio” i Ljubiša Gušatović iz Ljubičevca, dugogodišnji donator i humanista, koji živi na relaciji Danska – rodni kraj.

Posle naporne radne akcije, kako to priliči, za sve učesnike organizovano je zajedničko druženje uz lovački gulaš, ali i jagnje i prase, koje je donirao Jovan Ivanović.

Nekoliko dana kasnije, Petrišorević je s kumom Canetom organizovao i čišćenje šiblja i korova pored puta Brza Palanka – selo Reka.

– Pokraj puta je sve zarašlo, kao da je šuma jer od kada je promenjena vlast u Mesnoj zajednici Reka krajem 2017. nije ništa urađeno u mom selu – kritikuje Petrišorević.

Inače, selo Reka ima oko 50 domaćinstava sa 200 stanovnika od kojih mnogi rade van matice.

Uređen prostor oko zvonika

Ulepšan zvonik

Petrišorević je sa Denisom Jovanovićem postavio ukrasnu ogradu oko zvonika, a potom su meštani Reke okopali travu i posadili cveće oko ovog objekta koji je postao novi simbol ovog kraja.