Lična arhiva
UIGRAN PAR: Jusufhodžić i Brkić

Radojko Brkić, austrijski sudija srpskog porekla deliće pravdu na predstojećem Evropskom prvenstvu u rukometu u Mađarskoj i Slovačkoj. Brkić, koji već 25 godina sudi u paru sa Andrejem Jusufhodžićem, našao se među 16 sudijskih parova Evrope, a time i najboljih sudija sveta. Prva utakmica koju će suditi je susret Severne Makedonije i Slovenije.

– Iako smo toliko različiti kao ličnosti i karakteri, možda baš zato već toliko dugo delimo ljubav koja se zove rukomet odnosno suđenje – kaže Brkić.

Rekao je da obojica napreduju iz dana u dan, a kako imaju 42, odnosno 43 godine ovaj sudijski dvojac ima još godina suđenja pred sobom.

Do sada oni su sudili na 10 evropskih i svetskih prvenstava za juniore i kadete, i dva Evropska prvenstva za seniore.

– Na pitanje koje nam se često postavlja “koja je zaista satisfakcija biti sudija?”, odgovor nije jednostavan, ali između ostalog tu su velika ljubav prema rukometu i sportu i velika želja za pravdom. Uostalom na neki način učestvujemo aktivno u samom vrhu ovog sporta. Na kraju krajeva jedino nama sudijama za razliku od igrača, koji učestvujemo na evropskim i svetskim takmičenjima je po jedna medalja kao poklon za kraj zagaratovana – objašnjava Brkić.

Kada ga pitaju: “Sudija može li jedna lopta za nas?” Brkić lako odgovara: “Može i dve, tri lopte, ali za obe ekipe i za sve ljubitelje ovog divnog sporta.”

– Ko god poželi iskreno loptom da se poigra dobiće je, naravno. A ko se jednom poigra loptom, lako se zarazi ovim divnim sportom, a teško se od tog virusa oslobađa. Na svu sreću ta zavisnost gotovo da nema posledice, za razliku od mnogih drugih iskušenja sa kojima se trenutno suočavamo – kaže on.

Brkić dodaje da je već i sinove “zarazio” rukometom, pa najstariji sin Filip može da se pohvali dvostrukom titulom prvaka Austrija U12 i U13.

“Tako mi pomalo lakše pada kad pomislim na kraj svoje karijere za još koju sezonu, jer ima ko da me nasledi”, naglasio je on.