D. Matić
Vladika Grigorije sa sveštenicima

Obnovljena bonska parohija Vaznesenja Gospodnjeg je prvi put organizovala veliku proslavu u čast prosvetitelju. Osim duhovnog dela proslava Svetog Save imala je i kulturno-umetnički i zabavni deo.

U mestu Sankt Augustin nadomak Bona koje je već tri meseca novo sastajalište vernika iz bivše nemačke prestonice i okolinih mesta, liturgiju je služio episkop diseldorfski i nemački Grigorije uz sasluženje više sveštenika i đakona. Pored nadležnog sveštenika protojereja Slavenka Savića, vladici su pomagali protojerej-stavrofor Danilo Radmilović iz Diseldorfa, penzionisani sveštenik iz Vupertala protojerej-stavrofor Jovan Marić, protonamesnik Dragan Čolaković iz Esena i đakoni Aleksandar Debeljak i Aleksandar Sekulić (obojica iz Diseldorfa). Liturgiji je prisustvovalo oko 300 vernika od kojih se veliki broj pričestio, a duhovni deo završen je besedom vladike i podelom nafore. Vladika je u besedi o Svetom Savi govorio o radosti bratskog susretanja i da jedni drugima budemo na usluzi.

Slavlje je nastavljeno u svečanoj sali koja se nalazi u sklopu Misionarskog centra “Sveti Augustin” koji

odnedavno ustupa prostorije i za potrebe Crkvene opštine Bon. Pre početka programa osveštani su slavski kolač i žito koji je za ovu priliku pripremio kum slave Aleksandar Dimitrov sa suprugom Saskijom i sinom Vasilijem. Od njih su kumstvo za narednu godinu preuzeli brat i sestra, Aleksandar i Nađa Matić. Usledile su recitacije o životu Svetog Save. Recitovali su đaci nastave na srpskom jeziku, ali i oni koji ne pohađaju nastavu, a redovno dolaze na bogosluženja.

Proslava Svetog Save završena je zabavnim delom i svečanim slavskim ručkom čiju pripremu su pomogli nekolicina parohijana, kum slave i Crkvena opština Bon. Kulturno-umetnički program koji je vodila Sofija Nikolić završen je nastupom folklorne grupe KUD-a Moravac iz Diseldorfa koji su se gostima predstavili spletom vlaških igara.

Otac Slavenko i deca recitatori

Paketići za svu decu

Kao nagradu za svoj trud recitatori, a oni koji nisu učestvovali za podstrek, da i oni naredne godine to učine, dobili su svetosavske paketiće sa slatkišima koje je za ovu priliku takođe pripremio kum slave.