Lična arhiva
Lakše se diše: Bajra Suljević sa ćerkom Arijetom

Nije prošla ni nedelja dana od naše posete samohranoj majci Bajri Suljević iz Novog Pazara i njenoj nepokretnoj ćerki Arijeti. Tada smo im uručili donacije od 200 australijskih dolara i 100 evra, a sada su se naši čitaoci ponovo setili ove hrabre Novopazarke i njene teško bolesne ćerke.

Ovog puta donacije su stigle iz Švajcarske, Nemačke i Švedske, ukupno 300 evra. Od Mithata Pramenkovića, rodom iz ovog kraja, koji živi i radi u Nemačkoj, Bajri i Arijeti uručeno 200 evra, od Nihata Zejnelovića, Novopazarca koji takođe povremeno boravi u Nemačkoj, 50 evra i od Radice Milovanović iz Švedske 50 evra.

Kada smo se ponovo pojavili na vratima Bajrine i Arijetine podstanarske sobe na periferiji Novog Pazara koju mesečno plaća 120 evra i saopštili joj radosne vesti, Bajra je odmah počela da blagosilja, a niz njeno izmučeno lice krenule su suze.

– Kupićemo još drva, namirnica, pelena, sredstava za higijenu i lekova. Sa ovim donacijama zbrinute smo, nadam se, do proleća, a za kasnije videćemo. Sada se lakše diše, ne moramo da strepimo hoćemo li imati ogreva, hoće li nam isključiti struju, da li će nam ponestati hleba i hoćemo li moći da kupimo lekove i pelene. Bog neka čuva sve te dobre ljude koji nam pomažu. Ne znam šta bi mi bez njih i ne mogu da nađem prave reči kojima bi im se zahvalila. Želim im svaku sreću u životu, a najviše radosti i zdravlja koje meni i Arijeti najviše nedostaje – poručuje Bajra. Naglašava da nije lako, bez plate i penzije, 26 godine brinuti o nepokretnoj devojci koja, osim što ne može da ustane, ne može ni da govori.

– Bog je hteo da imamo život kakav imamo, na meni je da se borim dok god sam na nogama i da Arijeti obezbedim bar toplu sobu, uvek toplu vodu, pelene, lekove i to malo hrane što koristi. Ne bih to mogla sama da nije dobrih ljudi. Hvala im gde čuli i ne čuli – dodaje ova Novopazarka koju je muž ostavio čim je saznao da će roditi dete s anomalijama.

Još dve donacije stigle su u okolinu Novog Pazara, u selo Svilanovo na Goliji, a uručene su starici Kati Bašić koja se sama, u staroj i oronuloj kući, bez ikoga svoga, bori za goli opstanak na opusteloj planini. Donaciju od 50 evra baka Kati poslala je naša čitateljka iz Stokholma Radica Milovanović koja joj je u propratnom pismu poželela da bude zdrava i da za novac koji je dobila kupi kafu i lekove. Još 50 švajcarskih franaka starici je stiglo od porodice Omerović iz okoline Bazela.

Zahvalna do neba

Baka Katu donacija je veoma obradovala.

– Hvala mojoj dobrotvorki Dragici i porodici Osmanović, mnogo mi znače njihove donacije. Dok nisu počeli da mi pomažu čitaoci “Vesti” bilo je i dana kada sam gladovala, a morala sam često i u šumu da berem pečurku i kleku da bih preživela. Sada sam stara, bolesna i sama, pa više ne mogu da zaradim ni dinara. Nadam se da će mi dobri ljudi i ubuduće pomagati da opstanem u ovoj samoći i da ne oskudevam bar u lekovima i najosnovnijim namirnicama. Pozdravite mi Radicu. Njoj i njenoj porodici želim svu sreću ovoga sveta, naravno, velike pozdrave i zahvalnost šaljem i porodici Osmanović – naglašava baka Kata sa Golije.

Poziv donatorima

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.