Lična arhiva
Odmah učili: Mališane obradovao novi multimedijalni projektor

I pored teškog života koji im je sudbina dodelila, mališani iz sela Cernica u Kosovskom Pomoravlju, na pola puta između Gnjilana i Uroševca, u kojem Srbi čine manjinu, vredni su, puni života i žele da žive kao sva druga deca, bez straha i nelagodnosti u svom selu. Baš takvi, otvoreni prema svima, željni druženja, radosti i smeha, dočekali su članove Srpskog centra iz Beča, koji su, s druge strane, jedva čekali da ih upoznaju.

Na inicijativu Srpskog centra, dobri i humani ljudi, sakupili su potrebna sredstva i za đake Osnovne škole “Branko Radičević” u Cernici obezbedili projektor i dvogodišnju licencu za nastavne predmete.

Susret za đacima bio je emotivan za sve, a Nikola Osmokrović član upravnog odbora Srpskog centra priča da su mališani nestrpljivo čekali da im pokažu kako da se služe novim multimedijalnim projektorom.

– Nisu znali kako pre da nam objasne koliko za njih znači ova pomoć. Slušali smo te pametne glavice, sa kakvim žarom nam govore o tome šta su naučili iz geografije, istorije, biologije i ostalih predmeta. Na licu mesta pokazalo kolika je vrednost ove akcije koju smo uz pomoć dobrih ljudi uspeli da realizujemo – rekao je Osmokrović.

Gostoprimstvo: Druženje sa domaćinima

Gosti iz Beča su ostatak dana proveli družeći se sa mališanima kroz priču i igru.

– Dobili smo obećanje da će vredno nastaviti da uče i obaveštavaju nas o svim uspesima koje budu postizali.

Pomoć je otišla u prave ruke, đacima, koji uz pratnju Kfora dolaze u školu, koja i nije “prava” škola, već trošna kuća u kojoj provode vreme učeći.

– Posle uspešno održane akcije Humetnost, bili smo veoma nestrpljivi da posetimo mališane u Cernici. Iako su uslovi za rad u školi otežani, entuzijazam zaposlenih, koji se na sve načine trude da mališanima omoguće uspešno i kreativno školovanje, je fascinantan i vredan poštovanja – ističe Osmokrović.

Ono što je tamo video, uverilo ga je kako je težak život đaka u Cernici.

– Školu čine par trošnih, improvizovanih učionica i košarkaški teren. Međutim, nasmejana lica najmlađih, koji i pored otežanih uslova pokazuju želju za znanjem i druženjem, vraćaju vas u realnost i pokazuju koje su prave vrednosti, koje lako zaboravljamo u ovom okrutnom i brzom svetu u kome živimo – naveo je on.

Osmokrović se iskreno nada da je poseta Cernici tek početak lepog druženja kako bi se omogućili još bolji uslovi i svetlija budućnost srpskim mališanima.

Članovi Srpskog centra sa decom iz Cernice

Pomoć humanih ljudi

Sredstva za Cernicu su prikupljena u okviru akcije “Za dečju radost”, a Osmokrović je naglasio da ništa od toga ne bi bilo moguće bez pomoći i poverenja svih prijatelja i humanih ljudi, koji su prepoznali značaj akcije.

– Veliku zahvalnost dugujemo i učesnicima akcije Humetnost, koji su nesebično doprineli da ovaj događaj dobije na vrednosti. Hvala glumici Ivani+ Urban, sopranu Đurđici Gojković, Klubu mladih umetnika – Prosvjete Austrija, KUD Jedinstvo Beč, KSD Bambi Beč, Aleksandru Arabadžijevu i Milošu Kračunoviću i njihovim učenicima, Jovanu Poviću (harmonika), Udruženju A:Kultura, Bečkim poetama, pojcima Bogorodičinog hrama. Veliku zahvalnost dugujemo Miloradu Samardžiji za posebno angažovanje u ovom projektu – ističe Osmokrović.

Nastavljamo dalje

Akcija “Za dečju radost” pokrenuta je pre dve i po godine i zahvaljujući njoj 12 mališana sa Kosova i Metohije prima stipendije, a Osmokrović najavljuje da se humanitarni rad nastavlja.

– Nastavljamo dalje, i sa još većim entuzijazmom ćemo se truditi da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija – naglašava Osmokrović.