M. Stanković
Ponovo na okupu: Đaci i roditelji sa nastavnicama (prve zdesna)

Prošle nedelje je počela nastava Srpske dopunske škole u Osnabriku na veliku radost đaka i roditelja koji su se okupili u hramu Svetog Georgija da bi, po tradiciji, na početku školske godine prisustvovali molebanu. Moleban je služio protojerej-stavrofor Marinko Rajak koji je deci poželeo mnogo uspeha u novoj školskoj godini i posebno pozdravio novu učiteljicu Slađanu Fridrih Dunjić.

– Zahvaljujući Biljani Dabić, predsednici Saveta roditelja, sve je bilo odlično organizovano i za mene je prvi nastavni dan bio veliko zadovoljstvo. Posle molebana u hramu svi smo se uputili u veliku salu Crkvenog doma “Sveti knez Lazar” gde se inače godinama održava nastava. Tamo su stolovi i stolice razmešteni tako da se bezbedno može održavati časovi s obzirom na zdravstvene propise. Učionica je ovaj put ostala prazna, ali će ubuduće imati svoju funkciju jer će biti formirane dve grupe – pohvalila nam se profesorka Slađana.

Biljana Dabić dodaje da će se časovi održavati tako što će deca po uzrastu biti podeljena u dve grupe.

– Prva grupa, u kojoj su mlađa deca, imaće nastavu od 12.00 do 12.45 kod učiteljice Slađane, a druga, u kojoj su starija deca, istovremeno ima kod mene čas veronauke. Sledi mala pauza i zatim se od 13.00 do 13.45 starija deca imaju čas kod učiteljice, a mlađi čas veronauke. Folklor će malo pričekati, dok vidimo kako će se u jesenjem periodu odvijati zdravstvena situacija – pojašnjava Biljana koja je i instruktor folklora.

Tradicija: Moleban na početku školske godine

Upis u toku

Upis đaka još traje, a sve informacije o radu škole, nastave veronauke i folklora se mogu dobiti u crkvi, kod oca Marinka koji je veoma zainteresovan za rad sa decom i omladinom i raduje se njihovom okupljanja u hramu. Telefoni su: 0541 9701830 i 0175 56 311 57.