Lična arhiva
Anastasia sa tatom, bakom i članovima Kluba srpskih penzionera

Nedavno je u crkvenoj sali ciriške parohije Uspenja Presvete Bogorodice organizovan preventivni pregled Kluba srpskih penzionera grada Ciriha. Prema dogovoru je došla patronažna sestra koju je angažovao Zdravsteni ured grada Ciriha. Njena dužnost bila je da našim članovima Kluba srpskih penzionera meri krvni pritisak, puls i procenat kiseonika u krvi i na taj način preventivno otkriva eventualne prve simptome korone.

Posle te zdravstvene intervencije, usledilo je iznenađenje. U salu je ušla osmogodišnja Anastasia Grivej, učenica drugog razreda švajcarske škole sa sintisajzerom. Uz malo treme zasvirala je i zapevala pesmu ugodnim dečjim glasom “Mi smo deca neba”.

Prijatno iznenađeni penzioneri su zapljeskali što je veseloj devojčici dalo nadahnuća pa je bez pauze odsvirala još nekoliko duhovnih rumunskih pesama. I posle toga je dobila apalauz jer su penzioneri prepoznali pravoslavne muzičke motive.

– Ove sve pesme i muziku me naučio tata Kristijan. On je u selu Straža kod Vršca odrastao uz zvuke harmonike svog oca Đorđa, poznatog muzičara. Deka je meni poklonio više instrumenata,i harmoniku, gitaru, flautu, violinu i da biram na kojem ću da nastavim njihovim stopama. Tata je čuo pesmu “Mi smo deca neba” i naučio me da je pevam i sviram na klavijaturama. Baka Lola Kosić me uči srpski jer mi u kući pričamo rumunski. Ovo je moj dar svim dekama i bakama koji ne mogu do svojih unuka – priča Anastasia.

U znak zahvalnosti, Gordana Ilić, sekretar kluba malenoj gošći je poklonila punu korpicu čokoladica.

Penzioneri su potom nastavili druženje uz jelo, piće i kolače koje su pripremile vredne članice.