Vesti
Obradovale se: Živka Stanojević sa ćerkama

Pre pet godina pisali smo prvi put o nevoljama samohrane majke Živke Stanojević (57) iz Progara kod Surčina i sa kakvim se sve problemima suočava pokušavajući da svoje dve maloletne ćerke izvede na pravi put, omogući im krov nad glavom, obrok i dalje školovanje.

Isto tako da je Živka težak bubrežni bolesnik, a zbog operacije kičme nesposobna je za rad. Da prima socijalnu pomoć manju od 100 evra, a od kada je muž izbacio iz kuće, kao podstanaru joj više od polovine te sume odlazi na kiriju i da ni njen preostali bubreg ne radi dobro.

Danas pišemo o njoj povodom pristigle donacije plemenite Rajke Tarlać iz Sidneja, koja je od ukupno 2.900 dolara za 12 štićenika Humanitarnog mosta, Živki i njenim ćerkama namenila 200 dolara. Novčani dar, za razliku od mnogo puta ranije, nismo mogli da joj uručimo u prostorijama Dopisništva “Vesti” zbog nastale situacije s virusom korone, ali je naša ekipa uspela da uz mnogo strpljenja i čekanja kilometarskog reda” u pošti, prosledi do Živke ovaj dar, pred sam Vaskrs, zbog čega je bila presrećna.

– Kao što i sami znate, prvi put kad ste mi došli na prag, moja Dušica i Sanja bile su željne svega. Dočekivale smo zimu u iznajmljenom stanu, bez zimske odeće, obuće, ogreva, posteljine, ćebadi – seća se Živka.

Ipak, već posle prve priče u “Vestima” počela je da stiže dragocena pomoć.

– Razumevanje dobrih ljudi i sama želja da nam pomognu bili su poput melema za naše teške rane. Da njih nije bilo, iskreno govoreći, ni sama ne znam šta bi danas bilo sa nama. Možda je i kliše, ali nama je ova pomoć iz Australije zaista došla u dobar čas. Podstanari smo, treba izmiriti račune, a imati i za najosnovnije potrebe. Dug je loš drug i može stvoriti i veće probleme. Zato do neba hvala našoj divnoj Rajki! Njenoj dobroti nema kraja. Stalno misli na nas i uputi nam svoju pomoć svaki put kada može. Bog je blagoslovio i podario svaku sreću!

U nastavku razgovora sa ovom hrabrom ženom saznali smo da uprkos svemu sa čime se njih tri suočavaju, Sanja i Dušica su dobri đaci. Starija Sanja (17) često kaže majci da bi ponekad volela da ima ono što imaju i njeni vršnjaci, ali da je svesna da samo dobrim učenjem može da se izbori da se jednog dana zaposli i isto tako pomaže drugima, baš kao što su njenoj majci, sestri i njoj pomagali zemljaci iz dijaspore.

Ponosna na decu

– Sanja pohađa za poljoprivrednog tehničara i iako joj uvek ponestane nešto od garderobe, ja se svim silama trudim da sve na njoj bude čisto i da blista, baš kao i Dušica. Njena razredna me je zbog toga i pohvalila, rekavši mi da Sanja dolazi najčistija u školu i da treba da se ponosim, a meni se srce stegne zato što ne mogu da im omogućim sve što im treba – ispričala je Živka, još jednom se od srca zahvalivši svim dobročiniteljima na drugom kraju sveta.

Nastavljaju se uručenja

Budući da je plemenita Rajka Tarlać uputila pomoć na 112 različitih adresa, to će i u narednim izdanjima našeg lista moći će da pročita i sazna koliko je njena pomoć obradovala sve one na koje je mislila i šta su joj sve u znak zahvalnosti poručili.