pixabay.com

Srpska dijaspora uskoro više neće moći da obraduje familiju i prijatelje povoljno pazarenim polovnim automobilima iz inostranstva, starijim od 14 godina.

Meru zabrane vozila sa evro 3 motorima kakva već duže postoji u EU najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako je rekao, u okviru borbe za ekologiju i zdravije okruženje. O tome je, kaže Vučić, govorio sa šefom Delegacije EU u Srbiji, Semom Fabricijem.

Planirani potez značio bi i definitivnu rampu za ta vozila proizvedena od 2000. do kraja 2005. godine, u narodu popularno nazvana “krševi”. Njih je zbog povoljne kupovne cene najviše na srpskim ulicama i putevima, a ti automobili podigli su prosek starosti srpskog voznog parka skoro do punoletstva.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja za “Vesti” objašnjava da je suština te mere da se smanji zagađenje koje potiče iz saobraćaja.

– Nadam se da će ovakva zabrana važiti i za autobuse i kamione, među kojima ima i onih koji su i bukvalno za otpad – ukazao je ovaj stručnjak, koji se zalaže da se zabrana podigne do evro 5.

Kako kaže, automobili više nisu kao nekad, kada se golf 2 vozio po 30 do 40 godina, već im je rok eksploatacije spušten na sedam do osam, pa će se i na taj način sprečiti uvoz tih starih automobila. Na sajtovima polovnih automobila najtraženiji su, prema njegovim rečima, oni koji koštaju od 2.000 do 3.000 evra, a slede vozila sa cenom od 3.000 do 5.000 evra.

– Te cene pokazuju kupovnu moć našeg stanovništva. Ako se evro 3 zabrani, za evro 4 će cene biti negde na nivou trojke, pa neće bitno pogoditi građane sa tanjim džepom, a sprečiće uvoz tog evropskog otpada – zaključio je Okanović.

EU je “krševe” davno proterala sa svojih puteva, a vlasnici su morali da ih recikliraju o sopstvenom trošku, pa su se snalazili dajući ih povoljno stanovništvu u Srbiji i zemljama koje nemaju takvu zabranu. Oni sa evro 3 motorima ili stariji od 14 godina čine upravo polovinu od uvezenih 141.602 “polovnjaka”. Statistika je u 2017. bila još alarmantnija pošto je uvezeno čak 158.462 polovna automobila, od čega približno 100.000 sa emisijom evro 3.

Tada se pokazalo i da je od ukupno 2.312.941 vozila upisanih u jedinstveni registar vozila u Srbiji, više od pola miliona, odnosno 571.448 njih starije od 20 godina, a praktično je za nepune protekle četiri godine u Srbiju ušlo pola miliona “krševa”, koje su evropske države proterale sa svojih puteva. Samo na njih građani Srbije su potrošili ukupno milijardu evra. Region se takvih vozila odrekao.

Makedonija je to učinila pre pet godina, a Crna Gora krajem prošle godine. BiH je 2016. zabranila uvoz automobila sa evro 3 motorom, a pre tri meseca i sa evro 4, dok je Albanija od 2019. zabranila automobile koji ne ispunjavaju evro 5 norme.

AUTOMOBILI U SRBIJI

Ukupan broj automobila 2.312.941

Prosečna starost automobila 17,1 godinu

Starijih od 20 godina 571.448

Zbogom astri G i polu 3

U pomenuta vozila spadaju, između ostalih, modeli fijat punto 2, od Opelovih korsa C i astra G, pa bravo brava, Folksvagenovi polo 3, golf 4 i golf 5 u prve dve godine proizveden.

Standard evro 4 je od 2006. do 2011. godine, evro 5 od 2011. do 2015, a od 1. septembra 2015. je na snazi evro 6. EU je u narednim godinama najavila i evro 7 standard, ali će već od 1. januara iduće godine biti na snazi novi fokusiran prvenstveno na nivo emitovanja ugljen-dioksida.

Prvi mačići u vodu

Srbija je već jednom pokušala da protera stare automobile sa ulica propisom koji je trebalo da zaživi jula 2018. godine da automobili stariji od 15 godina moraju dva puta godišnje na detaljan tehnički pregled, a takvih je oko trećine. Potez koji su mediji karakterisali kao “udar na džep sirotinje” proizveo je takav revolt da je nekoliko ljudi zapalilo svoje četvorotočkaše, jer nisu imali novca za dupli pregled. Na kraju se od ovakve mere odustalo.