Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Savet Evropske unije usvojio je preporuku da se 1. jula (sreda) ukinu restrikcije na putovanje u EU za građane 15 zemlja, među kojima je i Srbija. Međutim, usvajanje i primena preporuke isključivo je u nadležnosti država članica, pa građani Srbije još ne mogu da uđu u Nemačku, Francusku, Austriju i mnoge druge zemlje.

Ambasada Nemačke u Beogradu objavila je da će srpskim državljanima s boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom te zemlje ulazak biti dozvoljen po pravilu isključivo ukoliko je putovanje u svrhu povratka na mesto stalnog boravka.

Ambasada saopštava da je načelno obavezno da posle dolaska u Nemačku putnik ide u kućnu samoizolaciju na 14 dana i da se putem mejla ili telefonom javi nadležnom zdravstvenom zavodu u mestu boravka, odnosno smeštaja. Nakon dolaska u Nemačku može da se uradi test koji bi dokazao da je putnik negativan na korona virus. Ako se testom isključi infekcija virusom korona (COVID-19), otpada i obaveza kućne samoizolacije. Rezultat testa treba čuvati 14 dana, a za sva dodatna pitanja ambasada upućuje na mesno nadležan zavod za javno zdravlje.

Zatvorena i Švajcarska

Francuska još nije odlučila da otvori granice za državljane trećih zemalja, a bez zvanične odluke je i Švajcarska koja nije članica EU, ali jeste deo šengenskog sporazuma. Takođe ni Austrija ne otvara svoje međe za ljude sa Zapadnog Balkana, već je izdala upozorenje za putovanje koje važi za Srbiju, BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Albaniju i Kosovo.

Za sve građane, austrijske državljane ili strance sa boravkom u toj zemlji, koji se vrate iz država za koje važi upozorenje predviđena je mera dvonedeljne izolacije ili PCR test s negativnim nalazom na korona virus.

Ta mera može izazvati velike probleme građane poreklom sa prostora Zapadnog Balkana. Naime, mnoge firme su zaposlene već upozorile da moraju računati sa radno-pravnim posledicama ako putuju na odmor u neku od zemalja za koje važi upozorenje.

Sve više zaraženih

Ministar zdravlja Rudolf Anšober kazao je da je Austrija suočena s jasnim rastom broja novozaraženih.

– Prvi put posle mnogo nedelja imamo trocifren broj zaraženih. Žarište je u Gornjoj Austriji, a uzrok je klaster iz jedne crkve. Moramo da primetimo i da imamo i klastere vezane za putovanje na Zapadni Balkan, a to pogađa pre svega Beč, Donju Austrju, Burgenland, Štajersku i Korušku – rekao je Anšober i najavio je da će se o merama koje je neophodno preduzeti razgovarati i sa autobuskim prevoznicima za Zapadni Balkan.

On je ukazao da se radi sve da ne dođe do trenda rasta na nivou cele Austrije i da zato moraju da se uguše regionalna žarišta brzim pronalaženjem kontakata zaraženih.

Retki izuzeci

Srpski državljani koji poseduju D-vizu i prvi put žele da uđu u Nemačku to i dalje ne mogu da učine. Izuzeci su važili samo za supružnike nemačkih ili državljana zemalja EU i to prilikom zajedničkog ulaska u tu zemlju. Zatim za roditelje maloletne dece koja poseduju nemačko državljanstvo, takođe prilikom zajedničkog ulaska u Nemačku, kao i za medicinsko osoblje.

Stroga pravila i za tranzit

Osobe koje kroz Nemačku prolaze u tranzitu ne moraju u kućnu samoizolaciju. Međutim, ti putnici su upozoreni da se na internet stranici nemačke pokrajine u koju žele da putuju informišu kako izgledaju tamošnja pravila i da li možda važi izuzetak od tog pravila. Putnici u tranzitu upozoreni su da su u svim nemačkim pokrajinama od kraja aprila građani u obavezi da u javnom prevozu i maloprodajnim objektima prekriju usta i nos maskom.

Ostanite u Austriji!

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg rekao je za “Vesti” da ta zemlja reaguje na situaciju u regionu. On je preporučio građanima poreklom sa Zapadnog Balkana da ostanu u Austriji.

– U martu smo videli koliko brzo može doći do zatvaranja granica i prekida drumskog i avionskog saobraćaja. To se može desiti u roku od 24 sata, tako da preti opasnost da ostanete na drugoj strani granice – upozorio je ministar Šalenberg.

On je objasnio da je primećen rast broja obolelih u Hrvatskoj i Sloveniji kod ljudi koji su se vraćali sa Zapadnog Balkana, i dodao da i u Austriji imaju takve slučajeve.

– I u zemljama Zapadnog Balkana vidimo povećanje obolelih. Te brojke su nas naterale na ovaj korak. Svestan sam da je reč o bolnoj odluci za ljude sa Balkana. Mi smo ljudski povezani s tim regionom, i znam da stanovnici naše zemlje poreklom iz tog dela Evrope nisu mesecima videli svoje porodice. Nadali smo da će to biti moguće na leto, ali problem je i dalje tu, nalazimo se u globalnoj pandemiji. Prinuđeni smo da sprečimo drugi talas – rekao je Šalenberg.

On je objasnio da je odluci, kao i uvek, prethodila intenzivna konsultacija s ministarstvima zdravlja, unutrašnjih poslova i kabinetom kancelara.

– To stvano nije bila laka odluka za nas, jer znamo da u našoj zemlji živi veliki broj građana poreklom s tog prostora, ali smo nažalost videli rast broja zaraženih povratnika – objasnio je Šalenberg za “Vesti”.

Ministar Šalenberg je istakao da Austrija prati detaljno razvoj situacije u svakoj državi pojedinačno i da će za svaku zemlju, na dve nedelje, analizirati stanje.

– Mere će biti na snazi samo onoliko koliko bude potrebno – podvukao je Šalenberg i ukazao da virus ne ide na odmor i da ne može da se predskaže kakvo će stanje biti.

Ministar Šalenberg je dodao da su ambasadori Austrije o merama informisali države na čije se građane odluka odnosi, kao i da je on lično imao niz kontakata sa kolegama iz regiona.

Ne rizikujte plate

Šalenberg je ukazao da je ministar za rad sa socijalnim partnerima izradio priručnik u kome jasno stoje radno-pravne posledice ako neko ode u zemlju za koju važi upozorenje za putovanje. A to može da se tiče isplaćivanja zarade u slučaju sprečenosti povratka na posao.

– Moraju svi biti svesni da mogu postojati posledice ako neko suprotno upozorenju ipak putuje u određenu zemlju i onda zbog eventualnog zatvaranja granica ili karantina ne može na vreme da se javi na posao – kazao je Šalenberg.

Virus van kontrole

Preporuka Saveta EU o ukidanju restrikcija na putovanje u Uniju obuhvatila je 15 zemalja sa sličnom epidemiološkom situacijom, a reč je bila o stopi infekcije od približno 16 novih slučajeva na 100.000 stanovnika u poslednje dve nedelje. Međutim, ta lista se koriguje na svakih 15 dana što znači da određene države mogu biti uključene na listu ili skinute sa nje ako se situacija pogorša.

Dr Draško Karađinović ukazuje za “Vesti” da je svuda zabeležen skok obolelih od korona virusa.

– Kako vidimo, zaraza za sada ne može da se stavi pod kontrolu i širom EU, jer virus se ne ponaša tipično i očekivanja da će iščeznuti pod UV zracima se nisu obistinila. Ovakav razvoj događaja je iznenadio i same virusologe, jer jeste sličan gripu, ali je daleko opasniji – ukazuje Karađinović za “Vesti”.