R. LUKIĆ
Posle molitve: Đaci i nastavnici s protom Branislavom

U Srpskoj školi pri hramu Svetog Save u Hanoveru u subotu je za đake bio poslednji školski dan u prvom polugodištu, a učiteljice Brankica Ot, nastavnica srpskog za početnike i Jelena Agbaba Milosavljević nastavnica muzike i pevanja, održale su svoje poslednje časove jer zbog drugih obaveza ne mogu više da se angažuju u ovoj školi. Bez mnogo pompe, ali ipak uz pesmu i igru radno je protekao poslednji dan prvog polugodišta, druge školske korona godine.

Nastavnica veronauke Đurđica Bosančić sa svojom grupom držala je čas o Nikoljdanu i Božiću jer će deca između ta dva praznika imati raspust, pa je red da o njima nešto više i znaju. U učionici do nje predškolci s naukom nisu imali probleme. Oni su se sa svojom učiteljicom Oliverom Đukanović Tomanoski pesmom radovali jer je “tata rešio da će im pokloniti brata”. U gornjoj sali odlazeća nastavnica Jelena Agbaba Milosavljević i njena naslednica Nataša Macanović sa svojom grupom brale su “dunje ranke i kruške karavanke” pa je i kod njih bilo veselo.

Manje je bilo veselo kod Saše i Marije Savić koji su sa još prehlađenim jednogodišnjim Julijanom čekali petogodišnjeg Leona da svoje ispeva i iscrta sa svojom predškolskom grupom. Sveštenik Branislav Čortanovački i grupa roditelja čekajući da nastava završi pod nadstrešnicom koja služi za “kućne poslove” u plastične posude sejali su pšenicu koja do Božića treba da izraste i bude lepo zelena. Sveštenik je glavni poslovođa jer očevidno ima veća predznanja od roditelja koji s tom materijom ne stoje baš najbolje.

Iako počinje školski raspust a približavaju se i novogodišnji praznici, putovanja i odmori nisu aktuelni, ali je ponešto moglo da se čuje i o toj temi.

Beograđani Saša i Marija Savić još nisu doneli konačnu odluku. Išli bi rado, ali s dvoje dece krenuti u ovu “korona neizvesnost” izgleda im rizično. Milanka Pančić zna da sa svojom Sofijom (treći razred) neće putovati jer joj to obaveze na poslu ne dozoljavaju, ali Jelena Srbinovska, nova učiteljica srpskog jezika, kaže da je donela neopozivu odluku da otputuje u Pančevo jer se njena desetogodišnja ćerka Mila uželela bake Dragice i deke Goceta.

Iz gornje sale čuje se živa pesma i igra jer “kolo vodi Bata koji glasno curi naređuje da skoči, jer on hoće da joj bolje vidi oči”. Posle nastave sledila je molitva i oproštaj s đacima i nastavnicima. Sveštenik Čortanovački svima se biranim rečima zahvalio, a decu i pohvalio.

– Jelena i Brankica su vas i vaše prethodnike učile po 20 godina i mi smo im zahvalni, ali smo zahvalni i roditeljma koji vas dovode u školu i s vama srpski uče kod kuće. Investicija uložena u obrazovanje dece uvek se isplati – naglasio je sveštenik i mališanima poželeo lep odmor i oporavak od maski.

Odlazeće učitljice na poklon su dobile ikone Presvete Bogorodice, a crkva je sve prisutne častila sokom od narandže.

Na kraju su učiteljice i nekoliko starijih đaka, u produžnoj sali, za rastanak učiteljicama i koleginicama Jeleni i Brankici otpevali pesmu “Vrati se”, melodiju popularne grupe Poslednja igra leptira.

Dođite da slavimo

– Budući da većina vas za vreme raspusta neće napuštati Hanover, dođite da slavimo Svetog Nikolu i Detinjce i u nedelju, 26. decembra, Materice. Ali ne zaboravite da dođete i 2. januara, da zajedno proslavimo i Oce – pozvao je otac Branislav.

Bićemo u hramu

Nastavnice Brankica Ot i Jelena Agbaba Milosavljević kažu da nikuda ne idu i da će u hram dolaziti kao i drugi vernici, ali da školu napuštaju zbog obaveza na svojim redovnim radnim mestima. Ipak, bilo je vidno da im nije lako zbog rastanka.

Jelena je na Visokoj muzičkoj školi u Hanoveru diplomirala prvo klasičnu harmoniku, zatim dirigovanje i u nemačkim školama radi kao profesor muzike. Brankica je diplomirani pravnik i prevodilac, a po svemu sudeći posle dolaska socijaldemokrata na vlast ona je na svom redovnom radnom mestu u SPD-u dobila obaveze koje joj ne ostavljaju dovoljno vremena da se posveti mališanima i školi.