Lična arhiva
Novi časovi u avgustu: Nastavnice Jelena Krneta i Sanja Hundhamer sa đacima

Učenici Srpske dopunske škole iz Stavangera uspešno su završili ovo školsku godinu, a poslednjeg dana nastave podeljene su đačke knjižice. Na kraju ove školske godine knjižice je dobilo skoro 50 učenika, što je duplo više u odnosu na prošlu. Uz pesmu i igru nastavnice Jelena Krneta i Sanja Hundhamer su čestitale učenicima uspešnu školsku godinu i poželele im lep raspust. Roditelji đaka su pripremili posluženje i tako upotpunili ovaj svečan dan za učenike.

Nastavnica Sanja Hundhamer kaže da je saradnja učenika Srpske dopunske škole iz Stavangera i đaka OŠ “Mito Igumanović” iz Kosjerića, koja traje dve godine u okviru projekta “Kvalitetno obrazovanje za sve”, nastavljena između ostalog i zajedničkim obeležavanjem Dana evropske kulture.

Pokazali šta znaju: Nastup na proslavi udruženja “Ivo Andrić”

– Marko Aleksić, poznati arheolog i najpriznatiji poznavalac srednjovekovnog oružja na prostoru Evrope, održao je predavanje učenicima iz Stavangera i Kosjerića o viteštvu. Aleksić je đacima u Kosjeriću govorio o najnovijim arheološkim i naučnim otkrićima srpskog srednjeg veka, o viteškoj opremi, ženama vitezovima, kao i o novim saznanjima o važnim ličnostima i događajima tog razdoblja. Đaci iz Norveške su sve to pratili onlajn i slušali o svim važnim odlikama viteštva i zajedno sa učenicima iz Srbije postavljali pitanja i takmičili se u znanju preko Kahut kviza – navodi Sanja Hundhamer.

Ona i koleginica Sena Vukotić iz Kosjerića posvećeno nastavljaju saradnju ove dve škole i planiraju da se sve kruniše međusobnim posetama učenika i nastavnika u Stavangeru i Kosjeriću.

Osim ove aktivnosti, deca iz Stavangera su učestvovala na proslavi godišnjice Udruženja Srba “Ivo Andrić” koje okuplja naše ljude u okrugu Rogaland.

Nastavnica Sanja poželela lep raspust

– Učenici su na duhovit način prikazali šta su naučili tokom školske godine. Program su posebno izveli učenici drugog, trećeg i starijih razreda. Bili su počastvovani što je njihov nastup pratio i Dragan Petrović, ambasador Srbije u Oslu, koji je prisustvovao proslavi. Svi zajedno smo pozvali ostale zainteresovane da se upišu na nastavu na srpskom jeziku – dodaje nastavnica Sanja.

Većina učenika je već otputovala za Srbiju da provede raspust sa rodbinom i prijateljima. Vraćanje u školske klupe u Stavangeru predviđeno je za kraj avgusta.

Rad Nine Adašević

Nagrađeni u Srbiji

Osim na redovnim časovima učenici Srpske dopunske škole u Stavangeru su se rado angažovali i u vannastavnim aktivnostima. Desetoro njih je učestvovalo na konkursu Čitalići, a četiri učenice su osvojile nagrade u kategoriji Slovca. Đaci iz Norveške već niz godina učestvuju na ovom konkursu i osvajaju nagrade.

Na uspehu čestitala i nastavnica Jelena

Nova nastavnica

Sa starijim učenicima u januaru je počela da radi Jelena Krneta, nova nastavnica, angažovana od strane Ministarstva prosvete Srbije. S obzirom na to da je broj učenika u Stavangeru ove školske godine bio udvostručen, pomoć u vidu angažovanja još jednog nastavnika bila je neophodna.