EPA
Oporavlja se: Ratko Mladić

Nekadašnji komandant Glavnog štaba VRS, general Ratko Mladić, koji se već drugu nedelju zbog pogoršanog zdravlja nalazi u zatvorskoj bolnici, malo je bolje i počeo je da komunicira sa porodicom.

– Situacija sa zdravljem mog oca je i dalje jako ozbiljna, ali ne više koliko je bila. Ratko je uspeo da posle nekoliko nedelja ustane iz kreveta i da napravi nekoliko koraka i to mi daje nadu da je oporavak krenuo u boljem pravcu. Za razliku od prethodnih nedelja, počeo je i da priča što ovih desetak dana nije mogao. Kad ga je obišla moja majka jedva je uspeo da joj odgovori sa “da” ili sa “ne”. Sad je čak čuo i sa svojim unucima i taj razgovor ga je veoma obradovao. Međutim, meni je rekao da se i dalje oseća loše i da je slab – kaže za “Vesti” njegov sin Darko Mladić.

On će već danas posetiti svog oca u zatvorskoj bolnici Pritvora u Ševeningenu gde se general Mladić nalazi pošto je zbog opšteg pogoršanja zdravlja početkom septembra hitno prebačen u jednu civilnu bolnicu u blizini Haga.

Generalu Mladiću je konstatovano zapaljenje pluća, ali i voda u plućima i drastično slabljenje funkcije srca zbog čega se i dalje nalazi u zatvorskoj bolnici.

Njegova porodica i advokatski tim hitno su od Rezidualnog mehanizma su još 13. septembra zatražili posetu tima srpskih lekara koji bi generala pregledali i utvrdili tačnu dijagnozu, ali i način sprovođenja terapije. Međutim, mada je ovaj zahtev poslat kako bi bio rešen po hitnom postupku, predstavnici ovog suda im još nisu odgovorili da li je taj zahtev za posetu prihvaćen ili odbijen. Ova institucija ima rok od 21 dan da odgovori na zahtev.

– Svi očekujemo da taj odgovor bude pozitivan i u mnogo kraćem roku od predviđenog – nada se Mladić.