EPA-EFE/RONALD WITTEK
Zavijeni u crno: Umesto da se raduju Božiću, opraštaju se od sugrađana

Ono što je sumanuti vozač Bernd V. (51) počinio za samo četiri minuta besomučnog gaženja ljudi u pešačkoj zoni, vreme ne može da izbriše, niti da umanji tugu porodica stradalih i ranjenih u Triru.

Nemački gradić je razjarenom vožnjom pijanog besposličara izgubio svoj mir i pitomu svakodnevicu svojih žitelja. U svom krvavom pohodu razorio je i jednu porodicu.

Na mestu gde su stradali zubar Georgios K, poreklom Grk, i njegova ćerkica Virdžinija, koja je imala samo devet i po nedelja, a teško povređeni supruga i sinčić od godinu i po dana, osvanula je oproštajna poruka rodbine napisana na grčkom jeziku: “Moja Virdžinijo, drži čvrsto oca za ruku, a on će gore u nebesima paziti na tebe. Ti si sada anđeo i čuvar svoje majke i brata.” Ovo je sa slikom preneo list “Bild”.

Pešačka zona je na mnogim mesta prekrivena cvećem i svećama kojima meštani Trira odaju počast žrtvama. Objavljeni su i neki podaci o tri stradale žene. U pitanju su profesorka francuskog jezika Arijane T. (52), jedna studentkinja (25) i penzionerka (73).

O masovnom ubici se sada više zna, ali i to da ga čeka suđenje za petostruko ubistvo i brojne pokušaje ubistava. U međuvremenu je na videlo izašla priča o njegovom promašenom životu. Jedan poznanik je ispričao novinarima da je posle majčine smrti on prodao porodičnu kuću i od tih para kupio džip kojim je sada napravio pokolj. Kasnije je morao da ga prevede na nekog drugog, jer kao primalac socijalne pomoći nije mogao da bude vlasnik takvog vozila. Nekoliko dana pred masakr ga je pozajmio i spavao u njemu, jer nije imao nikakav smeštaj. Nezaposlen je godinama, a sa širom porodicom prekinuo je sve veze pre deset godina. Stalno je pio, pa je i na dan nesreće imao 1,4 promila alkohola u krvi. Sve to svakako nije nikakvo opravdanje za užasan zločin koji je Bernd V. počinio nad svojim sugrađanima koji mu ništa nisu skrivili.

Najbolji drug mu oteo devojku

Kako se saznaje, Bernda V. je pre izvesnog vremena napustila partnerka. Sa njom je živeo jedno vreme zajedno, a pobegla je sa njegovim najboljim drugom.

Turčin spasilac

Iz svog kioska za prodaju brze hrane, Turčin Ali Jokar (34) video je šta se događalo na ulici i odmah istrčao da pomogne povređenima.

– Čuo sam auto koji je velikom brzinom projurio i pomislio da je u pitanju napad terorista – kazao je novinarima. Pokušao je da oživi svog zubara Georgiosa K. dajući mu veštačko disanje, ali nije vredelo, a kraj njega je video mrtvu bebu.