Ž. Marković
Ostala uspomena: Roditelji sa decom iz Herisaua na proslavi Svetog Save

Roditelji dece koja su pohađala Srpsku dopunsku školu u Herisauu s tugom su primili vest da se zatvara odeljenje u tom gradu i da će njihova deca moći da idu na časove u obližnji Gosau.

Danijela Adamović, majka jednog od petoro đaka kaže da će njeno dete nastaviti da ide na nastavu na srpskom.

– Nama je mnogo žao zbog zatvaranja odeljenja, jer smo bili veoma zadovoljni radom učiteljice Milje Stević. Primetili smo kako naše dete znatno napreduje u znanju srpskog jezika. Šteta što u Herisauu, gde živi veliki broj Srba nismo uspeli da sakupimo više od petoro dece. Iz tog razloga je škola u Herisauu zatvorena. Naše dete će sigurno nastaviti dalje da pohađa Srpsku dopunsku školu u Gosauu – navodi Danijela Adamović.

U porodici Obrenović je drugačija situacija i neće moći da vode decu tamo.

– I mi smo bili baš zadovoljni kako je učiteljica radila s decom. Mnogo nam je žao što nema više nastave u Herisauu. Baš šteta, jer mi ne možemo da se organizujemo i svakog petka da vodimo decu u Gosau. Mnogo radimo i to nam je dodatno opterećenje. Zato naša deca više neće ići u srpsku školu, nažalost – kaže Snežana Obrenović.

Zvezdan Budimirović, predsednik Saveta roditelja iz Gosaua za “Vesti” kaže da nije nikakav problem da se deca iz Herisaua priključe nastavi.

– Znam samo da se nova nastavnica zove Tatjana Vještica i da će učiti decu u nekoliko Srpskih dopunskih škola u kantonu St. Galen. A kada će doći još ne znamo – navodi Budimirović.

Javila se nastavnica

Nova nastavnica Tatjana Vještica se pre neki dan javila preko Vhats App-a u grupi roditelja, gde se predstavila i napisala sledeće:

“Poštovani roditelji, moje ime je Tatjana Vještica. Nastavnica sam srpskog jezika i od ove školske godine radiću u dopunskoj školi u St. Galenu, Vajnfeldenu, Krojclingenu, Gosauu i Roršahu. Želela sam da vam se predstavim i obavestim, mada je to već uradila moja draga koleginica Marija, da će nastave biti, ali tačan datum još nemam jer on zavisi od švajcarske vize. Nadam se da će to biti ubrzo! Radujem se našem skorom susretu, uspešnoj i lepoj saradnji!”